Tindakan Mahkamah Akan Diambil Jika Pilihan Raya Masjid Diteruskan - Berita Semasa | mStar

Tindakan Mahkamah Akan Diambil Jika Pilihan Raya Masjid Diteruskan

Diterbitkan: Khamis, 16 Jun 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Persatuan Kariah-kariah Masjid Pulau Pinang akan mengambil tindakan mahkamah terhadap kerajaan negeri sekiranya masih bertegas melaksanakan kaedah pemilihan Anggota Pemilihan Masjid (AJK) Kariah mengikut sistem pilihan raya umum.

Yang Dipertua persatuan itu, Datuk Seri Mohd Yussoff Latiff berkata persatuan itu berpendirian tegas tidak bersetuju dengan tindakan yang diambil kerajaan negeri berikutan kaedah berkenaan tidak mengikut undang-undang yang sedia ada berikutan ia masih belum mendapat perkenan Yang Dipertua Agong.

"Persatuan mengambil pendirian memandangkan pilihan raya itu diadakan dalam keadaan tergesa-gesa di samping menggunakan sistem pemilihan yang agak longgar serta mengelirukan hingga dikhuatiri, akan mengundang perpecahan dalam kariah masjid berbanding tujuan asal perjuangan persatuan itu untuk penyatuan ummah.

Malah jika belum mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, ia dianggap menyalahi undang-undang dan sekiranya dilaksanakan juga untuk menjaga rumah Allah, maka ia merupakan satu dosa," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Khas Persatuan Kariah-Kariah Masjid negeri Pulau Pinang di sini, Rabu.

Yussof berkata proses tindakan mahkamah itu adalah tindakan terakhir yang akan diambil pihaknya dan isu tersebut perlu diselesaikan menerusi musyawarah.

Kerajaan DAP minggu lepas mengumumkan pemilihan jawatankuasa masjid di negeri itu diadakan secara pilihan raya mulai tahun ini bermula 18 Jun hingga 23 Julai yang melibatkan lebih 200 masjid menggantikan cara lama di seluruh Pulau Pinang. -BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan