Penahanan Dua Wanita Singapura 9 Jun Lepas Sah - Berita Semasa | mStar

Penahanan Dua Wanita Singapura 9 Jun Lepas Sah

Diterbitkan: Rabu, 15 Jun 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Penahanan dua wanita rakyat Singapura ketika cuba memasuki negara ini oleh pegawai Imigresen bertugas di kaunter pemeriksaan keluar, bangunan Sultan Iskandar Johor Baharu, Johor pada 9 Jun lepas adalah sah.

Ketua Pengarah Imigresen Datuk Alias Ahmad berkata penahanan itu dibuat di bawah Akta Imigresen 1959/63 kerana disyaki melakukan kesalahan mengikut Seksyen 6(3) Akta Imigresen 1959/63 iaitu tidak memiliki sebarang pas untuk masuk ke Malaysia.

"Kedua-dua mereka telah ditahan oleh pegawai Imigresen yang bertugas di kaunter pemeriksaan keluar kerana didapati tidak memiliki sebarang pas atau cop masuk ke Malaysia yang sah," katanya dalam kenyataan di sini, Selasa.

Beliau berkata demikian sebagai menafikan laporan oleh portal berita Malaysiakini.com hari ini yang memetik akhbar harian Singapura, Lianhe ZaoBao yang melaporkan bahawa penahanan kedua-dua wanita berkenaan adalah tidak sah.

Alias berkata di bawah akta berkenaan, individu yang disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM10,000 atau penjara lima tahun atau kedua-duanya sekali.

Beliau berkata dakwaan kedua-dua wanita berkenaan bahawa tiada pegawai penyelia yang bertugas di kaunter pemeriksaan keluar pada hari itu adalah tidak benar kerana pasport kedua-dua wanita berkenaan menunjukkan mereka telah beberapa kali masuk dan keluar ke negara ini.

"Kali terakhir mereka masuk ialah pada 31 Julai 2010 dan 6 April 2010," katanya sambil menjelaskan bahawa kesemua 38 kaunter laluan kenderaan dibuka pada 9 Jun lepas.

Alias berkata kertas siasatan berkenaan kes itu telah dirujuk kepada Timbalan Pendakwa Raya pada 10 Jun lepas dan Timbalan Pendakwa Raya memutuskan kedua-dua wanita terbabit diusir ke Singapura dengan amaran.

Tindakan pengusiran telah dilakukan pada hari yang sama, katanya. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan