Kaunter Bergerak 1JPJ Bakal Diperluas Ke Seluruh Negara Ogos Ini - Solah - Berita Semasa | mStar

Kaunter Bergerak 1JPJ Bakal Diperluas Ke Seluruh Negara Ogos Ini - Solah

Diterbitkan: Ahad, 12 Jun 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MELAKA: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan memperluaskan perkhidmatan kaunter bergerak 1JPJ ke seluruh negara mulai Ogos ini, kata Ketua Pengarahnya, Datuk Solah Mat Hassan.

Katanya kaunter bergerak itu akan dibuka di tempat awam terutamanya di pasar tani dan pusat membeli-belah pada setiap hujung minggu.

Katanya program perintis itu diadakan di Pasar Tani, Stadium Shah Alam, Selangor, bulan lepas dan telah memungut bayaran saman sebanyak RM1,700 serta mendapat maklum balas menggalakkan daripada orang ramai.

Solah berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2010 Zon Semenanjung kepada 486 anggota JPJ di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh, di sini, Sabtu.

Dalam perkembangan lain, katanya sehingga bulan lepas, Komuniti 1JPJ mempunyai seramai 20,934 ahli yang telah mendaftar melalui program mySMS 15888.

"Ia (mySMS) merupakan alternatif atau medium komunikasi kepada pelanggan JPJ untuk memaklumkan tarikh tamat tempoh lesen memandu, lesen kenderaan motor (LKM)," katanya.

Beliau berkata sehingga kini, 80 peratus pelanggan JPJ berurusan dengan jabatan itu secara atas talian.

Katanya melalui inisiatif seperti mySMS dan 1JPJ itu, JPJ berharap bilangan pelanggan yang menggunakan perkhidmatan atas talian meningkat kepada 90 peratus menjelang pertengahan 2012. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan