Muktamar Tahunan PAS: Lebih Ramai Calon Wanita Bakal Bertanding PRU-13 - Berita Semasa | mStar

Muktamar Tahunan PAS: Lebih Ramai Calon Wanita Bakal Bertanding PRU-13

Diterbitkan: Khamis, 2 Jun 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak menolak kemungkinan lebih ramai calon wanita akan diberi peluang untuk bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Bagaimanapun, beliau berkata, keputusan itu bergantung pada keputusan mesyuarat jawatankuasa pemilihan apabila tiba masanya nanti.

"Saya tidak boleh komen. Insya-Allah, muslimat akan diberi lebih banyak peluang tapi keputusan itu terletak pada parti," katanya pada sidang media di sini Khamis.

Sebelum itu beliau yang juga Menteri Besar Kelantan merasmikan Muktamar Dewan Muslimat di Dewan Jubli Perak di sini, Khamis.

Seramai 622 perwakilan muslimat hadir pada muktamar kali ini yang turut akan memilih kepimpinan baru sayap parti itu.

Menurut Nik Abdul Aziz , pemilihan calon akan dinilai dari segi bakat, keaktifan dan penampilan diri yang boleh menarik perhatian pengundi untuk meilih mereka selain mampu berkhidmat kepada rakyat.

"Kalau dia (calon) tak ada bakat, macam mana orang nak undi dia. Jadi calon perlu memenuhi kriteria itu," jelasnya.

Pada PRU-12, kata beliau, PAS menurunkan tiga wanita sebagai calon tetapi seorang daripadanya menolak untuk bertanding.

Sementara itu, beliau menepis dakwaan Barisan Nasional (BN) yang mendakwa PAS sudah mengubah dasar parti itu dengan menurunkan calon wanita pada pilihan raya kecil DUN Tenang.

"Mereka kata dulu kita tak boleh turunkan calon wanita tapi sekarang boleh. Semua itu mengarut. Mereka terpaksa berbohong semata-mata ingin buat kacau.

"Kita tidak pernah halang muslimat untuk bertanding. Malah muslimat PAS sudah ada yang jadi calon pada 1959," jelasnya.

Beliau turut mengakui mempunyai calon pilihan pada pemilihan parti itu. Bagaimanapun beliau tidak mahu mendedahkan dengan lebih lanjut.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan