Skim Pinjaman Perumahan Akan Diwujudkan Untuk Golongan Yang Tidak Mempunyai Pendapatan Tetap - Berita Semasa | mStar

Skim Pinjaman Perumahan Akan Diwujudkan Untuk Golongan Yang Tidak Mempunyai Pendapatan Tetap

Diterbitkan: Isnin, 30 Mei 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Sebuah skim pinjaman perumahan akan diperkenalkan di seluruh negara khusus untuk warga emas dan golongan yang tidak mempunyai pendapatan tetap.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata pihaknya telah mengadakan perbincangan mengenai skim itu dengan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan baru-baru ini untuk memudahkan warga emas yang berusia 50 tahun ke atas dan golongan yang berkerja sendiri untuk memiliki sebuah rumah kos rendah.

"Pihak bank tidak meluluskan pinjaman perumahan kepada golongan ini kerana mereka tidak mempunyai sumber pendapatan yang tetap pada setiap bulan dan tidak mempunyai penyata akaun yang menyakinkan pihak bank untuk membuktikan mereka memperolehi pendapatan RM1,000 pada setiap bulan bagi tempoh setahun.

"Golongan ini kebanyakannya berniaga sendiri seperti penjaja dan peniaga makanan, sekiranya skim ini mendapat persetujuan kerajaan kelak, ia akan memudahkan mereka untuk memiliki sebuah rumah kelak," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen Parti Progresif Penduduk (PPP) Wilayah Persekutuan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini Ahad. Turut hadir ialah Presiden PPP Datuk M.Kayveas.

"Bagi warga emas pula, mereka telah menetap di Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan Perumahan Awam Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) melebihi 10 tahun selepas berpindah dari kawasan penempatan setinggan maka sudah semestinya mereka tidak mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh untuk membayar pinjaman perumahan," kata Raja Nong Chik.

Katanya skim itu berbeza berbanding pinjaman perumahan yang disediakan bank kerana ia akan lebih fleksibel dengan mengambil kira kedudukan kewangan, pekerjaan dan usia mereka.

Bagaimanapun, ia masih di peringkat kajian dan cadangan skim pinjaman perumahan itu akan dibentangkan ke kabinet untuk mendapat kelulusan pada masa yang terdekat ini, katanya.

Skim itu boleh menggunakan konsep yang digunakan oleh Singapura menerusi skim perumahan rakyat yang diuruskan oleh Lembaga Pembangunan dan Perumahan yang membantu rakyatnya membeli daripada menyewa sebuah rumah kos rendah, katanya. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan