Ibu Bapa Disaran Tidak Lokek Berbelanja Untuk Beli Buku Anak-Anak - Berita Semasa | mStar

Ibu Bapa Disaran Tidak Lokek Berbelanja Untuk Beli Buku Anak-Anak

Diterbitkan: Rabu, 18 Mei 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ibu bapa diminta agar tidak lokek membelanjakan wang untuk membeli buku untuk anak-anak mereka dalam merangsang budaya membaca di kalangan anak-anak mereka dari peringkat awal.

Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Dr Noorul Ainur Mohd Nur berkata ibu bapa juga harus bijak menggunakan pendekatan terkini untuk memperluaskan bahan bacaan yang disukai dan sesuai dengan peringkat umur anak mereka.

"Dengan kewujudan infrastruktur digital dan teknologi maklumat semakin berkembang di kalangan masyarakat, kita dapati semakin ramai generasi muda lebih gemar dan selesa untuk melayari internet melalui telefon bimbit dan iPad bagi mendapatkan maklumat dan informasi.

"Justeru, kita harus menggunakan peluang yang ada bagi menarik minat lebih ramai orang untuk membaca di samping meneroka pendekatan serta gaya hidup terbaru yang boleh dijadikan sebagai pemangkin untuk merangsang budaya membaca di dalam masyarakat," katanya semasa merasmikan sambutan Hari Buku Sedunia peringkat kementerian itu di perkarangan Tabika Kemas Kompleks Kerajaan Bukit Perdana di sini Rabu.

Bertemakan "Jom Kembalikan Budaya Membaca", beliau berkata sambutan itu bermatlamat menekankan tabiat membaca di kalangan generasi muda, seluruh warga kementerian dan kumpulan sasar agar budaya itu dijadikan sebahagian daripada gaya hidup.

Antara pengisian sambutan tersebut termasuk deklamasi puisi oleh sasterawan Prof Madya Dr Lim Swee Tin, sesi pembacaan cerita tauladan bersama personaliti televisyen Ustaz Mohd Zamri Mohd Zainuldin dan Wardina Saffiyah serta pertandingan membaca dan bercerita di kalangan murid-murid Tabika Kemas Kompleks Kerajaan Bukit Perdana.- BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan