Jangan Salah Guna Kebebasan Siber - Rais - Berita Semasa | mStar

Jangan Salah Guna Kebebasan Siber - Rais

Diterbitkan: Isnin, 16 Mei 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Semua pengguna Internet perlu patuh kepada undang-undang walaupun tiada sekatan terhadap penyaluran maklumat dalam ruang siber.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata, sempena sambutan Hari Telekomunikasi Sedunia 2011 esok, Rais mengingatkan pengguna Internet supaya tidak menyalahgunakan kebebasan yang diberi seperti menggunakan teknologi tersebut untuk tujuan jenayah.

"Saya ingin menegaskan apabila disebut internet tidak disekat, tidak bermaksud seseorang itu bebas daripada undang-undang. Jika beliau melakukan jenayah melalui internet, beliau tidak akan terlepas daripada undang-undang.

"Jangan masyarakat ada berfikir oh sekarang bebas, apa pun boleh buat. Tidak. Undang-undang negara harus dihormati," katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini, Isnin.

Katanya, kerajaan melalui Seksyen 233 Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) meletakkan kawalan terhadap internet termasuk jenayah siber dan yang berkaitan dengan hasutan serta pornografi.

Sehubungan itu, katanya, sebagai permulaan tiga pegawai SKMM dijangka akan dihantar menjalani kursus forensik multimedia sebagai satu kepakaran dalam menangani jenayah siber.

Katanya, kementerian sedang meneliti kursus-kursus sedemikian di Amerika Syarikat, United Kingdom dan Australia, manakala seorang pegawai kanan SKMM juga sedang berada di Geneva, Switzerland untuk membuat interaksi awalan bagaimana kepakaran tersebut boleh didalami pegawainya.

Dalam hal lain, Rais berkata SKMM sedang menjalankan siasatan ke atas dua penulis blog yang dilaporkan memaparkan artikel yang mendakwa ada ura-ura ingin menjadikan Kristian agama rasmi negara.

Katanya, SKMM dijangka akan menghantar kertas siasatan kepada Pejabat Peguam Negara untuk tindakan lanjut selepas siasatan selesai. -BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan