Muhyiddin Pengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Pembangunan Sukan - Berita Semasa | mStar

Muhyiddin Pengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Pembangunan Sukan

Diterbitkan: Jumaat, 6 Mei 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Tiada penyelarasan dalam perancangan acara sukan, promosi secara berasingan antara kementerian dan ketiadaan sepenuhnya produk jenama Malaysia dikenal pasti sebagai antara halangan pembangunan industri sukan negara.

Perkara berkenaan adalah antara agenda perbincangan Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Pembangunan Sukan ke-15 yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, di sini, Jumaat.

Turut mengekang pembangunan sukan ialah penganjuran acara mega yang tidak dieksploitasi sepenuhnya selain aktiviti sukan tidak dipupuk dari peringkat awal, kata Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dalam satu kenyataan di sini.

Kenyataan itu berkata mesyuarat juga dijangka membincangkan program yang perlu dilaksanakan KBS untuk menjayakan Tahun Industri Sukan 2011.

Antara program yang dikenal pasti ialah persidangan dan seminar seperti Konvensyen Industri Sukan, Sports Bussines Malaysia, program bual bicara, program Hari Terbuka Industri Sukan, Anugerah Industri Sukan dan kempen sukan "Team Malaysia".

Turut menjadi agenda mesyuarat ialah pemburuan pingat emas pertama Sukan Olimpik di bawah program 'Road To London 2012', yang dijangka dapat dicapai menerusi latihan jangka panjang dan bersistematik serta hubungan kerjasama erat antara kerajaan dan badan bukan kerajaan sukan kebangsaan.

Agenda lain ialah mengenai mengenai Dasar 1Murid 1Sukan yang mula diperkenalkan tahun ini, bertujuan memberi keseimbangan antara keperluan akademik dan fizikal. -BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan