UKM Tubuh Penabayu Martabat B. Melayu - Berita Semasa | mStar

UKM Tubuh Penabayu Martabat B. Melayu

Diterbitkan: Selasa, 3 Mei 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BANGI: Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) terus memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu dengan mewujudkan sebuah jawatankuasa Penataran Bahasa Melayu (Penabayu).

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, jawatankuasa itu bertanggungjawab menyelaras aktiviti terjemahan karya-karya besar dunia ke dalam bahasa Melayu selain menjalankan kajian berterusan mengenai pendaulatan bahasa itu.

"UKM tidak pernah tergelincir daripada mendukung misi ini kerana sedar perjuangan Bahasa Melayu terus gagah berasaskan tiga landasan utama," katanya ketika menyampaikan syarahan utama bertajuk Memartabatkan Ekosistem Kegemilangan Ilmu di sini pada Selasa.

Menurut Mohamed Khaled, tiga landasan utama itu merangkumi ilmu global tidak relevan selagi tidak ditafsir, diadun dan dimanfaatkan dalam konteks tempatan, penghormatan dunia kepada kepelbagaian bahasa dan peradaban dunia tidak akan berkembang jika hanya didominasi satu bahasa.

Justeru, bahasa kebangsaan itu tetap memainkan peranan besar kerana ia turut digunakan sebagai bahasa istana, adat istiadat, perdagangan, bahasa ilmu dan pembentukan jati diri.

"Namun, penggunaan bahasa Melayu juga tidak sesekali menafikan kepentingan bahasa dunia lain untuk diperkukuhkan di kalangan warga universiti," ujarnya.

Sementara itu, Mohamed Khaled berkata, UKM turut berusaha mengantarabangsakan bahasa berkenaan dengan menghasilkan buku panduan penggunaan tatabahasa yang baik dan tepat menerusi projek Kod Amalan Bahasa Melayu di Persada Antarabangsa (KAMPA).

Jelas beliau, buku panduan itu dihasilkan untuk menjadi rujukan masyarakat antarabangsa.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan