Tiada Bukti Ean Yong Hian Wah Salah Guna Wang Peruntukan

Diterbitkan: Selasa, 26 April 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya untuk menyiasat kematian Teoh Beng Hock diberitahu ekoran kematian Teoh, tiada bukti dapat menunjukkan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Kembangan Ean Yong Hian Wah terlibat dalam penyalahgunaan wang peruntukan kerajaan negeri Selangor.

Pemangku Penguasa Kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Putrajaya, Ahmad Shafik Abdul Rahman "Melalui keterangan daripada seorang ahli perniagaan Lee Wye Wing, dokumen itu dihantar kepada Teoh melalui e-mel untuk dirujuk sebelum harga ditentukan oleh Ean (Yong Hian Wah)".

Ahmad Shafik, yang merupakan saksi ke-50 suruhanjaya itu, menjelaskan Lee hanya berurusan dengan Teoh dan tidak pernah berurusan terus dengan Yong dan jika program yang dilaksanakan mempunyai peruntukan, Teoh akan memberi lampu hijau kepada Lee.

Beliau berkata setelah projek dilaksanakan, Yong akan mengeluarkan tuntutan kepada pejabat daerah dan pegawai daripada pejabat berkenaan mengesahkan sama ada projek itu dilakukan atau tidak dan jika dilaksanakan, maka bayaran akan dibuat.

Ahmad Shafik memberitahu suruhanjaya bahawa RM600,000 diperuntukkan kepada Yong selaku Exco Selangor dan beliau dipertanggungjawabkan bagi peruntukan Kuala Kubu Baru yang dipanggil sebagai ADUN angkat.

Ketika disoal Awang Armadajaya mengenai bayaran sebanyak RM3,754.76 yang dibayar kepada DAP Serdang Aman, Ahmad Shafik berkata: "Bayaran itu diberikan kepada DAP Serdang Aman sebagai pembayaran balik terhadap wang pendahuluan yang dibuat DAP".

Ketika ditanya pengerusi suruhanjaya, Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri James Foong Cheng Yuen adakah terdapat dokumen sokongan yang menyatakan wang pendahuluan dibuat oleh DAP Serdang Aman, Ahmad Shafik berkata: "Lee ada menyerahkan resit-resit yang menyatakan bahawa terdapat bayaran pendahuluan dibuat oleh DAP dan resit itu diperoleh daripada ahli DAP sendiri".

Beliau menjelaskan pihak DAP perlu mendahulukan wang untuk melaksanakan projek kerana kebiasaannya bayaran tidak diperoleh secara terus dan mungkin memakan masa satu hingga dua minggu.

Selain Foong, suruhanjaya itu turut dianggotai bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Abdul Kadir Sulaiman, bekas Hakim Mahkamah Rayuan Datuk T.S. Nathan, Pakar Perunding Patologi Forensik Hospital Pulau Pinang Datuk Dr Bhupinder Singh, serta Pakar Perunding Psikiatri Forensik yang juga Dekan Fakulti Perubatan Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya Profesor Dr Mohamed Hatta Shaharom. Penubuhan suruhanjaya itu diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 26 Jan lepas, antara lain untuk menyiasat punca kematian Teoh selepas Mahkamah Koroner membuat keputusan terbuka. - BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan