Malu Bertutur Jadikan B. Melayu Terpinggir - Muhyiddin - Berita Semasa | mStar

Malu Bertutur Jadikan B. Melayu Terpinggir - Muhyiddin

Diterbitkan: Isnin, 25 April 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata sikap malu dan rendah diri masyarakat untuk bertutur menggunakan Bahasa Melayu menyebabkan bahasa itu seolah-olah terpinggir di bumi sendiri.

Timbalan Perdana Menteri berkata fenomena itu jauh berbeza jika dibanding dengan negara-negara besar dunia seperti China dan Jepun di mana rakyatnya begitu bangga dengan bahasa sendiri dan mendaulatkan penggunaannya di semua peringkat. "Perkara itu memang saya setuju kerana ada juga kebimbangan kita iaitu seolah-olah bahasa kebangsaan seperti dipinggirkan kerana masyarakat lebih mengalu-alukan bahasa Inggeris.

"Saya pergi ke China dan mereka di sana cakap semua dalam bahasa Cina, begitu juga di Jepun, bila majlis cakap bahasa mereka, cuma apabila hendak bercakap dengan kita secara personal, barulah mereka bertutur dalam bahasa Ingeris. "Jadi, saya rasa ini kerana sikap, mungkin agaknya kalau tak guna bahasa Inggeris tak berapa glamour, seolah-olah bahasa Melayu ini bahasa rendah," katanya menjawab soalan Senator Datuk Dr Firdaus Abdullah pada persidangan Dewan Negara di sini, Isnin.

Firdaus bertanya mengenai punca kemerosotan penggunaan bahasa kebangsaan dalam kalangan rakyat, syarikat-syarikat awam dan swasta dan sama ada keadaan itu berlaku disebabkan kaedah pengajaran bahasa itu.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran berkata, masyarakat sekarang seakan-akan sudah lupa tentang keagungan Bahasa Melayu yang pernah dan masih kekal sebagai bahasa yang unggul di dunia, di mana daripada segi jumlah penggunaannya di peringkat antarabangsa, ia jauh lebih besar daripada sesetengah bahasa lain.

Beliau berkata walaupun perkembangan terkini menunjukkan penguasaan Bahasa Melayu dalam kalangan orang Melayu dan bukan Melayu bertambah baik, ia masih kurang mendapat tempat di syarikat-syarikat awam dan swasta termasuk di majlis-majlis rasmi kerajaan.

Katanya perubahan dan tuntutan semasa juga telah menyebabkan sesetengah pihak seakan-akan terpaksa memberi penghormatan kepada pihak luar dengan bertutur dalam bahasa asing walaupun jumlah orang luar pada ketika itu adalah sedikit.

"Bahkan dalam majlis kerajaan sekalipun, walaupun dalam majlis itu ada sedikit sahaja orang bangsa asing, dikatakan minta maaf, saya nak cakap dalam bahasa Inggeris, sedangkan hanya terdapat dua tiga orang mat salleh tetapi kita pula nak tukar percakapan semata-mata kerana hendak mengikut kerenah mereka.

"Adakah kerana bila kita menggunakan bahasa Malaysia (Bahasa Melayu), tidak ada orang hendak berlanggan dengan kita dan perniagaan kita tak boleh bawa keuntungan?" katanya.

Muhyiddin berkata, bagi memastikan keadaan itu tidak berlarutan, kerajaan telah menubuhkan Jawatankuasa Pelaksanaan Bahasa Kebangsaan yang telah mengadakan mesyuaratnya yang pertama semata-mata untuk melihat bagaimana bahasa itu dapat dimartabatkan kepada kedudukan yang sepatutnya.

Timbalan Perdana Menteri berkata, aspek kedua yang menyebabkan Bahasa Melayu seakan-akan dianaktirikan ialah kurangnya tindakan undang-undang yang dikenakan terhadap mereka yang melanggar kesalahan berkaitan bahasa kebangsaan.

Usaha kerajaan dalam mendaulatkan Bahasa Melayu atau bahasa kebangsaan terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan, Akta Bahasa Kebangsaan, Akta Pendidikan dan Akta Dewan Bahasa Pustaka.

Muhyiddin berkata, walaupun undang-undang tersebut jelas, kerajaan masih berfikiran terbuka kerana jika dikuatkuasakan, ia bimbang perkara itu akan dijadikan isu kononnya kerajaan sengaja hendak mengenakan tindakan. "Nanti orang akan cakap seolah-olah kerajaan ini tidak bertimbang rasa. Jadi soal penting ialah bagaimana kita hendak jadikan ia sebagai budaya dan digunakan sepenuhnya sepanjang masa," katanya.

Beliau berkata semua permasalahan itu hanya dapat diselesaikan bergantung kepada sejauh mana keyakinan setiap individu, masyarakat, pihak swasta dan kerajaan untuk menggunakan bahasa itu sama ada bagi aktiviti harian mahupun perniagaan.

"Sebab itu kita masih teruskan kempen, dan dalam pekeliling baru yang kita akan keluarkan di setiap jabatan, akan menekankan bahawa pentingnya untuk menggunakan bahasa kebangsaan tanpa mengira mana-mana peringkat," katanya. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan