Pemilihan PAS Akan Ditangguh Jika PRU-13 Diadakan - Berita Semasa | mStar

Pemilihan PAS Akan Ditangguh Jika PRU-13 Diadakan

Diterbitkan: Jumaat, 22 April 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pemilihan pada Muktamar Agung parti pembangkang itu Jun ini akan ditangguhkan jika Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 diadakan pada bulan yang sama.

Pemilihan pucuk pimpinan PAS akan diadakan pada Jun ini.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali bagaimanapun berkata, buat masa masa ini, pemilihan parti itu akan kekal seperti yang dirancang.

“Saya agak parti-parti lain tangguh pemilihan kerana ia akan memecahbelahkan parti mereka kerana kempen yang terlalu hebat, tapi PAS yakin PAS ada budayanya sendiri.

"Saya juga tak fikir pilihan raya umum diadakan pada Jun,” katanya kepada pemberita di sini, Jumaat.

Beliau mengulas mengenai tindakan beberapa parti komponen Barisan Nasional (BN) termasuk Umno yang menangguhkan pemilihan parti masing-masing sehingga tahun depan ekoran desas-desus bahawa Pilihan Raya Umum ke-13 akan diadakan tahun ini kemungkinan Jun ataupun akhir tahun.

PAS akan mengadakan pemilihan parti itu pada Muktamar Agung Tahunan ke-57 di Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM) di Taman Melewar, Gombak pada 3 hingga 5 Jun ini.

Kira-kira 1,100 perwakilan dari 179 kawasan akan menghadiri muktamar itu.

Sayap-sayap parti akan bermuktamar pada 1 dan 2 Jun di Shah Alam dekat sini.

Dalam pada itu, Mustafa memberitahu, sebarang persaingan dalam parti tidak akan merosakkan perpaduan dalam PAS.

Malah katanya, pencalonan bagi semua jawatan termasuk presiden, timbalan presiden, naib presiden dan ahli jawatankuasa PAS pusat sudah bermula.

"Tarikh akhir bagi mengemukakan pencalonan adalah 15 Mei," jelasnya.

Katanya, kesemua pencalonan akan dimasukkan dalam peti simpanan manakala calon akan diberitahu berapa pencalonan yang diperoleh sebaik sahaja peti itu dibuka pada tarikh berkenaan.

Tambahnya, Jawatankuasa Pemilih akan menghantar surat tawaran bertanding kepada calon-calon dan mereka perlu menjawabnya dalam tempoh 11 hari iaitu dari 15 hingga 26 Mei.

“Jawatankuasa Pemilih memutuskan bahawa calon yang berhasrat menawarkan diri untuk bertanding mesti menjawab surat tawaran itu, yang tidak dijawab kita anggap mereka tidak ada kesungguhan untuk bertanding.

“Calon-calon akan menilai sama ada mereka hendak terima pencalonan atau menolak pencalonan itu,” katanya.

Beliau berkata calon yang berhasrat untuk bertanding pada pemilihan itu masih mempunyai peluang untuk menarik diri sebelum kertas undi dicetak pada 26 Mei.

Menyentuh mengenai muktamar kali ini, Mustafa yang tidak berhasrat bertanding sebarang jawatan berkata, isu PRU ke-13 barangkali akan menjadi antara intipati ucapan dasar Presiden pada muktamar tiga hari itu.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan