Identiti Murid Sekolah Harapan Jasin Melaka Tak Akan Didedahkan - Berita Semasa | mStar

Identiti Murid Sekolah Harapan Jasin Melaka Tak Akan Didedahkan

Diterbitkan: Sabtu, 9 April 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ibu bapa yang ingin menghantar anak mereka ke Sekolah Harapan di Jasin, Melaka - bagi kes remaja hamil luar nikah - tidak perlu bimbang dengan identiti mereka akan terbongkar - kerana segala maklumat adalah dirahsiakan.

Menurut Pengerusinya, Datuk Abdul Rahaman Abdul Karim, pihak sekolah juga tidak akan mengeluarkan sebarang pengesahan kepada mana-mana pihak terutamanya selepas pelajar itu keluar bagi mengelakkan mereka daripada diaibkan.

Katanya, pihak Sekolah Harapan hanya akan melepaskan maklumat-maklumat pelajar itu sekiranya diminta oleh pihak polis dan Jabatan Agama Islam Melaka untuk tindakan perundangan sahaja.

“Tanggungjawab kami ialah untuk memastikan siibu dapat terus mengikuti pelajaran dan dalam masa yang sama, melahirkan bayi yang dikandung dengan selamat dan sempurna.

“Ini bukan sahaja dapat membendung gejala buang dan membunuh bayi yang tidak berdosa malah ia turut memberi harapan baru kepada remaja menjalani kehidupan normal selepas itu,’’katanya ketika ditemuramah dalam Program Kerusi Panas, terbitan Bernama Radio24, baru-baru ini.

Mengenai pelajar yang tinggal di Sekolah Harapan dan ingin berkahwin dengan pasangannya, Abdul Rahaman menjelaskan, pihaknya sedia membantu selepas bayi tersebut dilahirkan namun ia tertakluk kepada undang-undang yang ditetapkan oleh Majlis Agama Islam Melaka (MAIM).

“Bagaimanapun, yang menjadi masalah sekarang ialah terdapat kes yang mana kami gagal mengesan pasangan lelaki disebabkan oleh pelbagai faktor.

"Jika ini terjadi, ibu bapa pelajar perempuan akan memikul tanggungjawab menjaga anak dan cucu mereka. Kami hanya menjaga dan memberikan pendidikan kepada pelajar sehingga kandungan mereka dilahirkan. Selepas itu, menjadi hak pelajar dan keluarga mereka menentukan kehidupan dengan iltizam baru,'' ujarnya lagi.

Pun begitu, tegas beliau, masyarakat tidak harus meletakkan tanggungjawab menangani isu ini ke atas bahu pihak sekolah semata-mata kerana langkah pencegahan di peringkat awal usia remaja perlu diberikan perhatian oleh setiap lapisan masyarakat.

Rumah serta sekolah ini yang dibuka sejak September tahun lalu kini menempatkan 34 pelajar. Seramai 25 bayi telah dilahirkan sejak itu.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan