Kematian Ketiga Akibat Adenovirus - Berita Semasa | mStar

Kematian Ketiga Akibat Adenovirus

Diterbitkan: Rabu, 30 Mac 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai, Rabu mengesahkan seorang lagi pelatih Pusat Latihan Polis (Pulapol) Jalan Semarak, Kuala Lumpur meninggal dunia akibat jangkitan Adenovirus.

Mangsa itu yang ketiga maut akibat jangkitan itu berasal dari Bagan Datoh, Perak, meninggal dunia di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Kuala Lumpur pada pukul 11.30 malam Selasa.

Liow berkata mangsa telah dimasukkan ke hospital itu sejak 3 Mac lalu meninggal akibat kegagalan organ dalamannya berfungsi.

"Mangsa ialah kes yang awal dan bukan kes terbaru. Kes terakhir yang dikesan ialah pada 19 Mac lepas," katanya ketika ditanya pemberita di sini.

Beliau berkata sekiranya dalam tempoh 14 hari dari tarikh kes terakhir dikesan, tiada kes terbaru dilaporkan kementerian boleh mengisytiharkan bebas dari virus itu.

Sementara itu, kenyataan di facebook Polis Diraja Malaysia menjelaskan, jenazah mangsa Pelatih Konstabel, Mohammad Siman, 23, dibawa ke Tebuk Kiyai, Selekoh, Perak pukul 10 pagi tadi, untuk dikebumikan.

Sehingga kini, jumlah mereka yang masih dirawat di wad biasa hospital tersebut ialah dua pelatih inspektor perempuan. Masing-masing berada dalam keadaan stabil serta menunjukkan tanda-tanda memberangsangkan untuk sembuh.

Manakala jumlah pelatih yang menjalani pengasingan adalah 59 orang dan jumlah tersebut menunjukkan penurunan dari sehari ke sehari. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan