TPM Ucap Tahniah Kepada Pelajar Cemerlang

Diterbitkan: Rabu, 23 Mac 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini merakamkan ucapan tahniah kepada semua pelajar yang merekodkan pencapaian cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2010 terutamanya kepada 9,239 pelajar yang mendapat keputusan A dalam semua mata pelajaran.

"Sebagai Menteri Pelajaran saya amat berbangga dengan pencapaian anda. Malah saya yakin seluruh ahli keluarga, guru-guru dan masyarakat juga berasa bangga dengan keputusan tersebut.

"Sekalung tahniah kepada semua ibu bapa atas kecemerlangan anak-anak, sesungguhnya dorongan ahli keluarga amat perlu bagi melonjakkan prestasi pelajar," katanya dalam satu kenyataan media di sini, pada Rabu.

Muhyiddin berkata kejayaan dan kegagalan seseorang pelajar amat berkait rapat dengan sikap guru dan keluarga.

Menurutnya jika seorang pelajar mencatat keputusan cemerlang, sebahagian daripada kejayaan dicapai sudah semestinya adalah hasil titik peluh dan usaha gigih keluarga serta guru-guru.

Dalam pada itu, Muhyiddin berkata usaha-usaha kerajaan dalam memperkenalkan inisiatif di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Pendidikan terutama pemberian Bai'ah kepada guru besar, pengetua dan guru-guru juga secara tidak langsung telah meningkatkan prestasi guru dan pelajar untuk berusaha mencapai kecemerlangan.

Selain itu, beliau berkata Program Pembangunan Sekolah juga berperanan sebagai pemangkin kepada keupayaan warga sekolah meningkatkan prestasi sekolah masing-masing sekaligus menyumbang kepada kecemerlangan para pelajar.

"Saya juga ingin merakamkan ucapan terima kasih di atas segala pengorbanan dan tunjuk ajar yang telah diberikan oleh warga guru. Tanpa jasa-jasa guru, pencapaian cemerlang dan memberangsangkan ini tidak akan menjadi kenyataan," katanya.

Sementara itu, Muhyiddin amat berpuas hati dengan peningkatan pencapaian yang ditunjukkan oleh pelajar-pelajar dalam peperiksaan SPM 2010.

Katanya, keputusan yang diperolehi hari ini menunjukkan bahawa jurang pencapaian antara pelajar di bandar dan di luar bandar telah dapat dikurangkan.

"Ia memberi petunjuk bahawa peluasan dan keberkesanan sistem pendidikan serta dasar yang diamalkan telah berjaya memberi peluang pendidikan berkualiti kepada semua lapisan masyarakat.

"Kerajaan sentiasa berusaha meningkatkan kualiti sistem pendidikan negara. Keputusan SPM 2010 adalah testimoni usaha-usaha kerajaan dalam memberikan pendidikan terbaik untuk semua," katanya.

Muhyiddin turut mengingatkan kepada mereka yang kurang berjaya supaya tidak berputus asa manakala yang berjaya pula, mereka diminta supaya terus bekerja keras pada masa depan supaya dapat menabur bakti kepada negara, bangsa dan agama.

"Bagi pelajar mendapat keputusan kurang memberansangkan, janganlah berputus asa, saya percaya jika disuntik semangat dan disokong usaha kental membimbing mereka, InsyaAllah kejayaan diburu akan menjadi kenyataan," katanya. - BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 17 November 2017 4:25 PM

Tokan Kantoi Bungkus Dadah Dalam Plastik Teh

Jumaat, 17 November 2017 2:00 PM

Pesawat Dedah Punca Menyepi

Jumaat, 17 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Hyper Act - Kasih

Khamis, 16 November 2017 2:00 PM

“Kalaulah Diberi Watak Utama...” - Riz Amin

Khamis, 16 November 2017 9:05 AM

Tak Tipu! Rawang Bypass Memang Gayat

Khamis, 16 November 2017 9:00 AM

Sufi Tak Mampu Tolak Haqiem Rusli

Rabu, 15 November 2017 9:00 AM

Bakat Mafarikha Tersia-sia Enam Tahun

Selasa, 14 November 2017 2:00 PM

Nasi Kandar 3 Jam!

Selasa, 14 November 2017 9:00 AM

“Penat..Tapi Best!” - Nad Zainal

Kolumnis

iklan

Iklan