"Saya Kini Sedia Dedahkan Segala-galanya" - Datuk Eskay Abdullah - Berita Semasa | mStar

"Saya Kini Sedia Dedahkan Segala-galanya" - Datuk Eskay Abdullah

Diterbitkan: Rabu, 23 Mac 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Datuk Shazryl Eskay Abdullah - orang yang bertanggungjawab mendedahkan kepada media kandungan klip rakaman video yang menunjukkan aksi seks seorang yang didakwa sebagai pemimpin sebuah parti pembangkang kini berkata; "Saya sudah bersedia mendedahkan segala-galanya pada polis."

Eskay berkata, rakaman video tersebut adalah seratus peratus asli.

Ketika ditanya para pemberita apakah beliau pasti yang muncul dalam klip rakaman video itu adalah orang yang beliau dakwa sebagai pemimpin tertinggi sebuah parti pembangkang, Eskay sekadar menjawab; "Saya (ada) dalam video tu..."

Malangnya beliau enggan mengulas panjang kerana kes itu telah pun menjadi kes polis.

Tentang mengapa beliau tidak terus pergi berjumpa orang yang beliau dakwa sebagai pemimpin parti pembangkang itu jika beliau benar-benar yakin yang orang itu adalah benar pemimpin berkenaan, Eskay menjawab:

“Saya tidak pernah mengetahui bahawa wujudnya rakaman ini. Jika saya memiliki rakaman tersebut, orang lain juga akan turut memiliki rakaman tersebut, jadi fikir tentang itu.”

Eskay yang mendakwa bahawa pemimpin pembangkang itu adalah kenalannya, bagaimanapun menjelaskan, tidak berlaku sebarang perselisihan di antara mereka.

Beliau mendedahkan rakaman video berkenaan kerana mahu masyarakat mengetahui kebenaran. “Dah tiba masanya...cukup, cukuplah,” katanya.

Malah beliau juga menolak persepsi bahawa pendedahan kewujudan rakaman video berkenaan adalah merupakan satu bentuk peras ugut.

“Jika ia adalah satu bentuk peras ugut maka apa yang saya akan buat ialah saya akan pergi terus kepadanya dan bukannya kepada media massa. Ini adalah satu langkah menuntut kebenaran,” ujarnya lagi.

Beliau juga menegaskan jika perbuatannya itu bermotifkan politik, beliau sudah pastinya mengedarkan salinan rakaman video itu di Sarawak.

Ditanya apakah beliau berasa bimbang akan keselamatan dirinya ekoran pendedahan yang dilakukannya ini, Eskay menjawab: “Sudah tentu saya berasa bimbang akan keselamatan saya. Tapi saya harap pihak polis akan mengambil langkah berjaga-jaga dan membantu memberi perlindungan yang sewajarnya."

Menurut Eskay, pada mulanya beliau tidak mahu membuat laporan polis berhubung video seks berkenaan kerana tidak mahu perkara tersebut dilabelkan sebagai satu konspirasi politik.

"Saya bukan ahli politik, saya hanya seseorang yang mengenalinya (pemimpin yang didakwa itu). Saya akan hanya berikan kenyataan kepada pihak polis sekiranya saya dipanggil untuk berbuat demikian.

"Kini saya sedia beri kerjasama...walau apa pun kenyataan yang diminta saya akan beri kerjasama saya...tiada masalah.

"Apa yang penting kita tidak takut kerana kita di pihak yang benar," ujarnya lagi.

Eskay yang berasal daripada Kedah mendakwa telah lama mengenali pemimpin pembangkang berkenaan iaitu sejak tahun 1996 lagi.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan