Sektor Swata Diminta Lihat Potensi Produk UMS Untuk Dikomersialkan

Diterbitkan: Sabtu, 26 Februari 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Sektor swasta diminta melihat penghasilan inovasi dan produk oleh Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang mempunyai potensi untuk dikomersialkan, kata Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Negeri, Datuk Masidi Manjun.

Katanya kerajaan membelanjakan peruntukan besar bagi membiayai penyelidikan dan hasil produk tersebut perlu dikomersialkan dan tidak semata-mata disimpan dalam galeri atau bilik stor sahaja.

Beliau menggesa sektor swasta supaya mewujudkan rakan perkongsian pintar dengan UMS agar produk hasil penyelidikan universiti berkenaan dapat dipasarkan dengan segera.

"Input dari sektor swasta mengenai inovasi dan produk keluaran UMS amat diperlukan," katanya pada majlis menghargai ahli akademik UMS dan penyampaian insentif kepada hasil penyelidikan universiti itu di sini, malam Sabtu.

Katanya ahli akademik dan penyelidik UMS diiktiraf antarabangsa kerana penghasilan inovasi dan produk berkualiti serta penerbitan jurnal.

Masidi berkata kumpulan penyelidik dari Sabah juga perlu mengambil kesempatan dengan menjalankan pelbagai kajian dan penyelidikan di Lembangan Maliau, Lembah Danau dan Ngarai Imbak di negeri itu.

Sementara itu, Naib Canselor UMS, Datuk Dr Kamaruzaman Ampon, berkata universiti berkenaan akan menubuhkan Pusat Inovasi pada tahun ini bagi menggalak dan mengkomersialkan produk penyelidikan dan inovasi menerusi sistem rangkaian.

Katanya UMS telah menerima RM9.2 juta tahun lepas dari Kementerian Pengajian Tinggi, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi serta agensi lain bagi menjalankan 129 aktiviti penyelidikan.

Selain peruntukan kerajaan, universiti juga memperoleh pembiayaan bernilai hampir RM1 juta menerusi rakan perkongsian pintar dengan beberapa institusi antarabangsa dan agensi swasta, katanya.-BERNAMA

iklan

Video

Rabu, 20 September 2017 4:00 PM

Irfan Haris Nafi Tumpang Populariti Kakak

Selasa, 19 September 2017 2:00 PM

Keluh-Kesah Jalil Hamid

Selasa, 19 September 2017 9:00 AM

Kau Buat #OOTD Pun Riaklah! - Wak Doyok

Isnin, 18 September 2017 2:30 PM

Belum Masa Gantung Skrip – Naim Daniel

Jumaat, 15 September 2017 2:00 PM

Cassidy Malu Cakap Melayu?

Jumaat, 15 September 2017 9:00 AM

#akuStar: Payslip - Semangat Yang Hilang

Khamis, 14 September 2017 4:00 PM

Farida Jalal Mahu Lebih Kolaborasi Malaysia-Bollywood

Khamis, 14 September 2017 9:00 AM

Faye Kusairi Menangis Tonton Diri Sendiri

Kolumnis

iklan

Iklan