Ismail Sabri Nafi Harga Barang Naik Selepas Pilihanraya Kecil - Berita Semasa | mStar

Ismail Sabri Nafi Harga Barang Naik Selepas Pilihanraya Kecil

Diterbitkan: Sabtu, 26 Februari 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

TEMERLOH: Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, menafikan dakwaan parti pembangkang kononnya harga barangan keperluan akan naik selepas pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau, Pahang dan Merlimau, Melaka.

Katanya, kerajaan sentiasa memberikan subsidi terhadap barangan keperluan sekalipun harga barangan terbabit yang diimport dari negara luar meningkat.

"Walaupun subsidi membabitkan peruntukan besar, kerajaan Barisan Nasional (BN) akan terus memberikan subsidi supaya harga barangan keperluan tidak membebankan rakyat,"katanya kepada pemberita selepas melawat bilik gerakan BN Kampung Tekal, di Kuala Tekal, di sini, Sabtu.

Beliau berharap rakyat tidak mudah terpengaruh dengan dakwaan pihak pembangkang yang sering memainkan isu sedemikian setiap kali berlangsungnya pilihan raya kecil.

"Bagaimanapun, harga daging lembu import kemungkinan akan naik berikutan negara pengeluar Australia ditimpa bencana alam baru baru ini menyebabkan banyak ternakan mati," katanya.

Katanya, negara terpaksa mengimport daging dari Australia oleh kerana ternakan tempatan tidak mencukupi untuk menampung keperluan yang semakin bertambah.

Menurutnya, kerajaan membelanjakan RM10.3 billion tahun lepas bagi mengimport barangan keperluan termasuk daging, bawang, tepung, gula dan lain lain.-BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan