Najib Berlepas Ke Turki Untuk Lawatan Rasmi - Berita Semasa | mStar

Najib Berlepas Ke Turki Untuk Lawatan Rasmi

Diterbitkan: Isnin, 21 Februari 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SEPANG: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berlepas ke Turki pagi ini untuk lawatan rasmi tiga hari, bagi mengukuhkan hubungan dua hala.

Najib, yang diiringi isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, berlepas dengan pesawat kerajaan pada 9.30 pagi dari Kompleks Bunga Raya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini.

Lawatan sulung Perdana Menteri itu akan berlangsung di Ankara dan Istanbul.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan beberapa menteri kabinet dan anggota parlimen adalah di antara mereka yang mengucapkan selamat jalan kepada beliau di lapangan terbang itu.

Di Ankara, agenda lawatan Najib termasuk pertemuan peribadi dengan rakan sejawatan beliau, Recep Tayyip Erdogan, dan menyertai mesyuarat antara delegasi Malaysia dan Turki.

Najib juga dijadual menyaksikan upacara pemeteraian memorandum persefahaman (MoU) antara SME Corp. Malaysia dan KOSGEB (Pertubuhan Pembangunan Syarikat Kecil dan Sederhana) Turki dan perjanjian antara DRB-HICOM Defence Technologies Sdn Bhd Malaysia dan FNSS Savunma Sistemleri A.S., Turki.

Di Istanbul, Najib akan melakukan kunjungan terhadap Presiden Abdullah Gul dan dijadual mengambil bahagian dalam Rundingan Meja Bulat Perniagaan Malaysia-Turki anjuran Lembaga Kemajuan Industri Malaysia (MIDA) dan Pergerakan Sejagat bagi Keadilan, Keamanan dan Maruah anjuran bersama Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (ISIS) dan International Movement for a Just World.

Terdahulu di Kompleks Bunga Raya, Najib menerima kunjungan hormat Menteri Keselamatan Awam China Meng Jianzhu, yang berada di Malaysia dengan 35 anggota delegasi, untuk lawatan hormat.

Delegasi itu, yang tiba di Malaysia pada Jumaat, telah mengadakan pertemuan dengan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein pada Sabtu.

Sebelum datang ke Malaysia, Jianzhu telah melawat Korea Utara, Laos dan Singapura. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan