Zahid Hamidi: SPRM Boleh Siasat Jika Benar Ada Bukti - Berita Semasa | mStar

Zahid Hamidi: SPRM Boleh Siasat Jika Benar Ada Bukti

Diterbitkan: Isnin, 14 Februari 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

LUMUT: Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, beliau sedia disiasat pada bila-bila masa berhubung dakwaan rancangan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) untuk membeli enam buah kapal peronda generasi kedua dengan kos RM6 bilion mengandungi elemen-elemen korupsi dan tidak betul.

Malah kata Zahid, beliau akan menjawab segala tuduhan mengenai perancangan membeli kapal-kapal perang itu dalam sesi parlimen akan datang.

Katanya, ahli Parlimen DAP, Tony Pua patut berani tampil ke hadapan dengan bukti-bukti yang nyata dan jelas kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membolehkan agensi itu melakukan siasatan secara terbuka.

"Tolong berikan apa jua bukti yang anda ada kepada SPRM...malah saya bersedia untuk disiasat, pegawai-pegawai saya (TLDM) juga bersedia untuk disiasat jika benar adanya bukti yang tidak mengikut peraturan di dalam perolehan pembelian kapal-kapal tersebut," katanya selepas mengadakan lawatan ke Boustead Naval Dockyard, di sini, Isnin.

Pua dalam kenyataan medianya minggu lalu telah mempersoalkan langkah kerajaan membeli kapal-kapal tersebut daripada Boustead Naval pada kos yang 870 peratus melebihi daripada apa yang pernah dibayar oleh negara lain ke atas model kapal yang serupa atau memiliki kapasiti yang hampir sama.

Dalam hubungan ini, Zahid menegaskan, mereka boleh mempunyai perbezaan pandangan dan fahaman politik tetapi tidak perlu untuk sesiapa pun cuba mempolitikkan pertahanan dan keselamatan negara.

Tony Phua pula sebelum ini menjelaskan, tujuan beliau membangkitkan isu tersebut bukanlah bertujuan untuk meminta SPRM menyiasat proses perolehan tersebut tetapi sekadar ingin tahu justifikasi pembelian kapal-kapal berkenaan pada kos tersebut.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan