Tiada Arahan Ibu Bapa Dan Pelajar Mesti Sahkan Dokumen di JPN - Dr Muhiddin - Berita Semasa | mStar

Tiada Arahan Ibu Bapa Dan Pelajar Mesti Sahkan Dokumen di JPN - Dr Muhiddin

Diterbitkan: Sabtu, 12 Februari 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

TAWAU: Jabatan Pelajaran Sabah tidak pernah mengeluarkan arahan bahawa ibu bapa dan pelajar mesti mendapatkan pengesahan dokumen seperti kad pengenalan dan surat lahir dari Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) sebelum berurusan dengan jabatan itu.

Pengarah Pelajaran Sabah Datuk Dr Muhiddin Yusin berkata ibu bapa dan pelajar sebaliknya boleh mendapatkan pengesahan itu daripada pegawai kumpulan A atau mana-mana pegawai kerajaan yang dibenar mengesahkan dokumen.

Oleh itu, ibu bapa dan pelajar tidak perlu bersesak-sesak di pejabat JP Nuntuk mengesahkan dokumen mereka seperti yang berlaku kebelakangan ini, katanya kepada pemberita selepas melancarkan Program Hari Bertemu Pelanggan jabatan berkenaan di Dewan Masyarakat di sini pada Sabtu.

Bernama difahamkan sekurang-sekurangnya tiga Pejabat Pelajaran di Sabah termasuk Tawau, Sandakan dan Lahad Datu yang mensyaratkan dokumen ibu bapa/penjaga dan pelajar perlu disahkan JPN sebelum berurusan dengan Pejabat Pelajaran.

Bernama juga difahamkan bahawa bukan sahaja murid Tahun Satu dikenakan syarat berkenaan malah meliputi pelajar yang ingin mendaftar memasuki Tingkatan Satu.

Muhiddin berkata apa yang diperlukan ketika berurusan dengan Pejabat Pelajaran ialah ibu bapa atau penjaga atau pelajar membawa salinan yang telah disahkan beserta dokumen asal untuk diteliti.

Mengulas mengenai masalah keselamatan bangunan di Sekolah Kebangsaan (SK) Bahagia, SK Pasir Putih dan SK Kukusan, Muhiddin berkata Jabatan Pelajaran Sabah telah memaklumkan perkara itu kepada Kementerian Pelajaran untuk tindakan lanjut.

"Kami menyedari sebahagian daripada bangunan ketiga-tiga sekolah berkenaan tidak selamat digunakan. Namun demi pendidikan pelajar di situ, kami terpaksa gunakan," katanya.

Beliau menasihatkan ibu bapa supaya tidak risau mengenai keselamatan anak-anak mereka kerana bangunan sekolah berkenaan sentiasa dipantau demi keselamatan lebih 1,000 murid sekolah terbabit. - BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan