Pelajar Malaysia Diminta Jangan Sertai Demonstrasi Di Mesir: Saifuddin - Berita Semasa | mStar

Pelajar Malaysia Diminta Jangan Sertai Demonstrasi Di Mesir: Saifuddin

Diterbitkan: Jumaat, 4 Februari 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pelajar Malaysia yang berada di Mesir ketika ini diminta jangan menyertai sebarang aktiviti tunjuk perasaan anti Presiden Hosni Mubarak kerana ia hanya mengundang bahaya.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah berkata apa jua pandangan terhadap pemerintahan Mubarak perlu diketepikan dahulu kerana keutamaan sekarang adalah untuk meninggalkan Mesir yang kini sedang bergolak.

"Saya tahu mereka ada pandangan tertentu tapi keadaan sekarang amat tegang, jangan pertaruhkan nyawa untuk menyertai rusuhan sebegitu kerana bimbang nyawa mereka terancam," katanya, Jumaat.

Beliau berkata pelajar yang berada di sana ketika ini perlu mengikut arahan pemindahan dan bergerak keluar mengikut perancangan agar semua rakyat dan pelajar Malaysia boleh dipindahkan dengan selamat.

"Yang penting keluar dari Mesir dahulu," katanya.

Saifuddin mengulas tindakan beberapa pelajar di Mesir yang berhasrat menyertai kumpulan anti Mubarak yang desakan supaya presiden negara itu meletak jawatan di Dataran Tahrir, Kaherah.

Malaysia telah melancarkan misi "Ops Piramid" untuk memindahkan lebih 11,000 rakyat Malaysia di negara itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Timbalan Menteri Luar A. Kohilan Pillay dan Setiausaha Politik Perdana Menteri Datuk Shahlan Ismail adalah antara yang berada di Mesir bagi menguruskan pemindahan rakyat Malaysia.

Seramai 760 rakyat Malaysia telah berjaya dibawa keluar sejak semalam dan kini ditempatkan di Pusat Transit Tabung Haji Madinatul Hujaj di Jeddah, Arab Saudi.

Sejak 28 Jan lepas, beberapa demonstrasi jalanan dilaporkan berlaku di bandar-bandar utama Mesir termasuk di Kaherah, Dumyat, Suez, Tanta, Iskandariah dan Mansura bagi mendesak Mubarak meletakkan jawatan.-BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan