Pindah Segera Pelajar Malaysia Di Mesir - Khairy - Berita Semasa | mStar

Pindah Segera Pelajar Malaysia Di Mesir - Khairy

Diterbitkan: Isnin, 31 Januari 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Kerajaan digesa supaya melaksanakan pelan kontigensi untuk memindahkan pelajar Malaysia di Mesir ke negara terdekat seperti Jordan, Arab Saudi dan Libya dalam masa 24 jam bagi mengelakan risiko yang lebih buruk berlaku.

Ketua Pemuda Barisan Nasional (BN), Khairy Jamaluddin berkata, langkah berkenaan perlu dilaksanakan dengan segera berdasarkan situasi terkini apabila pihak tentera mula memasuki kawasan strategik yang sebelum ini dijadikan lokasi perhimpunan.

"Pemuda BN mendesak agar pelan kontingensi yang telah dirancang dapat dilaksanakan dengan segera bagi mengelakkan risiko yang lebih buruk.

"Kami melihat keperluan untuk tindakan segera ini amat penting lanjutan daripada kemaraan pihak tentera di beberapa lokasi strategik dan risiko sekiranya lokasi perhimpunan tidak lagi selamat," katanya di sini, Isnin.

Selain itu, Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau berkata, pihaknya bimbang sekiranya Wisma Putera lambat mengambil tindakan segera, ia akan menyebabkan kegagalan terhadap pelaksanaan pelan kontigensi yang dirancang.

"Kami juga mendesak agar Wisma Putra dapat segera menghubungi dan memaklumkan kesemua para pelajar kita di Mesir tentang pelan tersebut dan seterusnya memindahkan mereka dalam jangka masa 24 jam dari sekarang," katanya.

Tambahnya lagi, penyediaan pengangkutan bagi memindahkan pelajar Malaysia di Mesir penting memandangkan ada diantara mereka yang terkandas akibat penerbangan pulang ditangguhkan.

"Pada masa yang sama kita juga harus mengakui bahawa kebanyakan pelajar tidak mempunyai kemampuan kewangan mahupun kenderaan peribadi untuk bergerak sendiri sekiranya situasi semakin meruncing," katanya.

Semalam, Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman berkata, kerajaan bersetuju untuk membawa keluar sementara rakyat Malaysia di Mesir ke tiga negara jiran iaitu Jordan, Arab Saudi dan Libya jika keselamatan mereka terancam susulan keadaan yang semakin tegang di negara itu.

Menurut Anifah, kakitangan kedutaan di tiga negara berkenaan sudah dimaklumkan mengenai keputusan itu dan bersedia membantu pergerakan keluar rakyat Malaysia kira-kira 11,000 rakyat Malaysia di Mesir dengan sebahagian besarnya pelajar.

Keadaan di Mesir bergolak sejak minggu hari lalu berikutan ribuan penunjuk perasaan menuntut Mubarak berundur.

Menurut laporan agensi berita antarabangsa, bantahan besar-besaran yang bermula sejak Selasa lalu di Kaherah, Iskandariah, Suez, Dumiyat, Tanta dan Mansoura menyebabkan lebih 1,000 penunjuk perasaan ditahan polis, mengorbankan hampir 100 nyawa dan lebih 1,000 lagi cedera.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan