Pengundi Boleh Nilai Pemimpin Cakap Benar Atau Sebaliknya - Berita Semasa | mStar

Pengundi Boleh Nilai Pemimpin Cakap Benar Atau Sebaliknya

Diterbitkan: Sabtu, 29 Januari 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SEGAMAT: Sudah sampai masa bagi pengundi di kawasan pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, menilai antara pemimpin yang bercakap benar dan pemimpin yang banyak membuat tomahan serta andaian.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata sejak kempen pilihan raya kecil itu bermula Sabtu lepas, pengundi DUN Tenang kini boleh menilai pemimpin yang bercakap semata-mata untuk memancing sokongan politik.

"Apabila mai (tiba) saat-saat untuk memangkah (mengundi) dia menjahiliahkan orang," katanya kepada pemberita selepas beliau mengadakan perjumpaan dan beramah mesra dengan guru kelas agama dan fardu ain (Kafa), imam dan guru takmir zon selatan di sini, Sabtu.

Beliau berkata demikian semasa diminta mengulas kenyataan Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menyifatkan mereka yang tidak mengundi PAS sebagai orang Jahiliah.

Jamil Khir berkata Nik Abdul Aziz tidak konsisten dalam setiap kenyataan yang dibuatnya.

Beliau berkata, begitu juga dengan Maarof Abd Mutalib, suami kepada calon PAS pada pilihan raya kecil itu, Normala Sudirman yang mendapat cuti sakit (MC) selama 21 hari sedangkan beliau dilihat sering berkempen untuk isterinya.

"Dia (seorang guru) dapat surat cuti (MC) hingga 21 hari, apa nasib anak bangsa kita yang memerlukan pendidikan tetapi dia ambil cuti kerana tekanan perasaan tetapi boleh berjalan dengan isteri ke sana sini," katanya.

Pada pilihan raya kecil itu Ahad, melibatkan pertandingan satu lawan satu antara calon Barisan Nasional Mohd Azahar Ibrahim, 39, dan Normala Sudirman, 38, dari PAS.

Ia diadakan berikutan kematian Datuk Sulaiman Taha daripada BN pada 17 Disember tahun lepas akibat jangkitan kuman dalam darah dan kencing manis. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan