15,000 Hadir Sambutan Hari Wilayah Ke-37 - Berita Semasa | mStar

15,000 Hadir Sambutan Hari Wilayah Ke-37

Diterbitkan: Sabtu, 29 Januari 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kira-kira 15,000 orang membanjiri Dataran Merdeka di sini, Sabtu bagi menyaksikan perbarisan dan perarakan sempena sambutan Hari Wilayah Persekutuan 2011.

Pada majlis itu yang dirasmikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, sebanyak 86 kontinjen dengan 6,450 anggota dari jabatan kerajaan, bank, sekolah, institusi pengajian tinggi dan korporat mengambil bahagian dalam perbarisan dan perarakan itu.

Menurut kenyataan Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar wakil gedung perniagaan, badan sukarela dan rekreasi, wakil persatuan penduduk serta artis juga menyertai acara itu.

Sambutan tahunan itu, yang bertema '1Wilayah Persekutuan Menjuarai Transformasi' bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, turut diserikan dengan perarakan kereta antik dan motosikal berkuasa tinggi.

Tahun ini Kuala Lumpur berusia 37 tahun manakala Labuan berusia 27 tahun dan Putrajaya berusia 10 tahun.

Wilayah Persekutuan mampu menjuarai dan muncul di tangga teratas sebagai penanda aras Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Program Transformasi Ekonomi (ETP).

Sebanyak 40 pengisian pelbagai program kemasyarakatan akan dilaksanakan tahun ini sebagai inisiatif untuk menceriakan sambutan dan untuk menggerakkan penyertaan aktif komuniti setempat bagi pemupukan semangat warga kota. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan