Laporan Perbincangan Isu Interlok Akan Dibawa Ke Kabinet

Diterbitkan: Selasa, 18 Januari 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Laporan perbincangan mengenai isu novel 'Interlok' yang diadakan hari ini akan dibentang kepada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk dibawa ke mesyuarat Kabinet akan datang.

Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi yang mempengerusikan perbincangan itu bagaimanapun enggan mendedahkan hasil mesyuarat.

"Kami berdialog dengan mesra dan intelektual dan tak terikat dengan emosi sebab matlamat utama yang dipersetujui tadi adalah untuk mencari penyelesaian dan cadangan-cadangan yang sesuai untuk mengatasi isu ini," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat itu.

Mohd Puad berkata perbincangan berlangsung selama empat jam dan disertai oleh semua pihak berkepentingan termasuk enam wakil MIC serta badan bukan kerajaan (NGO).

Pada perbincangan itu katanya, kementerian tersebut berpeluang menjelaskan faktor dan rasional pemilihan novel berkenaan sebagai teks wajib komponen sastera dalam pengajaran dan pembelajaran Bahasa Melayu bagi pelajar Tingkatan Lima.

Mesyuarat yang melibatkan 22 wakil pelbagai pihak itu turut dihadiri Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Abd Ghafar Mahmud dan beberapa lagi wakil kementerian, wakil dari Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Gabungan Penulis Nasional (Gapena), Persatuan Penulis Nasional Malaysia dan NGO lain serta ahli akademik.

Enam wakil MIC yang menghadiri mesyuarat itu ialah Presiden Hindu Sangam Malaysia R.S Mohan Shah, Ketua Jabatan Pengajian India Universiti Malaya (UM) Prof Madya Dr S. Kumaran, Pengerusi Biro Pendidikan MIC Tan Sri Dr T. Marimuthu, bekas pegawai Kementerian Pelajaran G. Krishnabagwan, bekas presiden Hindu Sangam Malaysia Dr. A. Nagappan Arumugam dan Presiden Club Bell Tamil Malaysia S.V. Lingam.

Penggunaan novel karya Sasterawan Negara Datuk Abdullah Hussain yang diterbitkan DBP sebagai teks sastera itu menimbulkan kontroversi kerana ada kandungannya dikatakan menyinggung perasaan masyarakat India di negara ini. -BERNAMA

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 2:13 PM

Selepas Setahun Amira Othman 'Tidur'

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan