Interlok: Dialog Kementerian Pelajaran Dengan MIC Minggu Depan

Diterbitkan: Sabtu, 15 Januari 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Kementerian Pelajaran akan mengadakan pertemuan dengan beberapa pihak mewakili MIC minggu depan bagi membincangkan beberapa isu berbangkit dalam novel sastera Melayu Interlok, kata Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Abd Ghafar Mahmud.

Beliau berharap perbincangan bersama wakil-wakil MIC antaranya Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu, presiden Hindu Sangam R.S. Mohan Shan, bekas ketua Jabatan Pengajian India Universiti Malaya (UM) Dr S.Singaravelu, ketua Jabatan Pengajian India UM Prof Madya Dr S. Kumaran, pengerusi biro pendidikan MIC Datuk Dr T. Marimuthu dan bekas pegawai Kementerian Pelajaran G. Krishnabagwan akan dapat menyelesaikan isu itu

"Kita berharap isu itu akan dapat diselesaikan dengan baik dan mencapai consencus yang baik. Sebarang cadangan pada dialog itu akan diambil kira selepas perbincangan antara kedua-dua pihak.

"Keputusan mengenai perbincangan akan dimaklumkan kepada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran sebelum dimaklumkan kepada masyarakat," katanya ketika ditemui di sini , Sabtu.

Beliau berkata dialog itu akan dipengerusikan Timbalan Menteri Pelajaran Dr Puad Zarkashi manakala wakil lain daripada kementerian masih belum dimuktamadkan.

MIC sebelum ini menyatakan bahawa perubahan perlu dilakukan terhadap novel itu sebelum ia diguna sebagai buku teks sastera untuk pelajar Tingkatan Lima tahun ini kerana sistem kasta yang disebut dalam novel itu didakwa sensitif kepada orang India dan tidak akan mencapai objektif penggunaannya.

Interlok yang ditulis oleh Abdullah Hussain berdasarkan integrasi masyarakat Melayu, China dan India sejak awal tahun 1900 sehingga merdeka.

Abd Ghafar berharap isu itu tidak lagi diperbesarkan oleh mana-mana pihak kerana hasrat penulis novel itu hanyalah untuk menggambarkan perpaduan antara semua kaum akan tercapai di negara ini.-BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 20 Oktober 2017 2:30 PM

Umur Dah Lanjut Pun Nak Menyanyi Lagi?

Jumaat, 20 Oktober 2017 9:00 AM

#akuStar: Irfan Haris - Pesan

Jumaat, 20 Oktober 2017 8:30 AM

Donut Untuk Sang Hero

Khamis, 19 Oktober 2017 1:00 PM

Lebih Baik Jual Album Sendiri - Firman

Khamis, 19 Oktober 2017 9:00 AM

Tudiaaa... Fesyen Mengancam Selebriti ASK2017

Khamis, 19 Oktober 2017 8:30 AM

Keringat Wanita Waja

Rabu, 18 Oktober 2017 10:52 AM

"Saya Bukan Ustaz" - Opick

Selasa, 17 Oktober 2017 2:49 PM

Video Majlis Resepsi 'Tycoon' Air Asia Tular

Selasa, 17 Oktober 2017 2:24 PM

Sabar Kakak, Benda Boleh Bincang...

Kolumnis

iklan

Iklan