Khalid Atan Presiden MTUC Yang Baru - Berita Semasa | mStar

Khalid Atan Presiden MTUC Yang Baru

Diterbitkan: Khamis, 30 Disember 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Sebanyak 500,000 anggota Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menghantar petanda yang jelas bahawa mereka tidak mahu pertubuhan itu dianggotai oleh ahli politik dengan memilih ahli jawatankuasa yang tidak terbabit dengan politik, Mohd Khalid Atan sebagai presiden barunya.

Khalid dari Kesatuan Pekerja Perkayuan menewaskan Syed Shahir Syed Mahmoud, anggota Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang menerajui MTUC sejak enam tahun lepas.

Rakan pertandingan Syed Shahir untuk jawatan Setiausaha Agung, Abdullah Sani Abdul Halim, yang juga Anggota Parlimen Kuala Langat daripada PKR juga tewas kepada rakan pertandingan Khalid, Abdul Halim Mansor dari Kesatuan Industri Petroluem dan Kimia.

Abdul Halim, timbalan setiausaha agung selama dua penggal telah dipimpin oleh ahli kesatuan yang dihormati setiausaha agung G. Rajasegaran yang telah bersara daripada pergerakan itu selepas hampir 40 tahun memberikan khidmatnya dengan cemerlang.

Sumber-sumber MTUC berkata pasukan Khalid-Abdul Halim agak menggerunkan dan inklusif dan akan membantu untuk menyatukan pergerakan itu dan meletakkan kongres itu di tempat asalnya sebagai "juara pekerja sebenar di negara ini," kata Khalid memberitahu Bernama.

Katanya tugas pertamanya adalah untuk menyatupadukan pertubuhan dan bekerja ke arah mencapai manfaat untuk pekerja.

Beliau merasakan bahawa pertubuhan itu sekian lama dilihat sebagai anti-kerajaan dan berazam untuk mengubah perspektif dan bekerja untuk kebaikan pekerja dan negara.

Ini adalah kali pertama dalam masa hampir 30 tahun, ahli politik ditolak oleh anggota MTUC.

Sejumlah 475 perwakilan dari 116 kesatuan mengundi pada persidangan kongres itu yang berakhir di sini, Rabu. Sementara itu, 12 resolusi diluluskan pada persidangan perwakilan MTUC ke-38 yang bersidang pada hari ini.

Antara resolusi yang dicapai ialah, penetapan gaji minimum RM1,200 dan elaun sara hidup (COLA) sebanyak RM300 untuk sektor swasta.

Persidangan yang dipengerusikan oleh bekas Presidennya, Syed Shahir antara lain turut bersetuju supaya tempoh cuti bersalin selama 90 hari dengan bergaji penuh bagi sektor swasta.

"Gaji minimum itu bergantung kepada majikan untuk menerimanya tapi kita amat berharap supaya perkara ini (gaji minimum) dapat dipertimbangkan majikan di negara ini sementara resolusi yang lain akan dibawa ke persidangan Majlis Am untuk tindakan lanjut," katanya ketika berucap di hadapan kira-kira 600 perwakilan.

Beliau bagaimanapun tidak menyatakan bila persidangan Majlis Am itu akan diadakan.

Pada majlis yang sama, sebahagian perwakilan yang hadir turut menyampaikan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada bekas Setiausaha Agungnya, G.Rajasekaran yang tidak mempertahankan jawatannya bagi memberi laluan kepada muka baru.

MTUC kini mempunyai hampir setengah juta anggota daripada pelbagai sektor pekerjaan di negara ini. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan