Saifuddin Saran Pencapaian Kokurikulum Jadi Kriteria Utama Pemberian Biasiswa - Berita Semasa | mStar

Saifuddin Saran Pencapaian Kokurikulum Jadi Kriteria Utama Pemberian Biasiswa

Diterbitkan: Rabu, 29 Disember 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Penaja biasiswa pendidikan disaran menjadikan pencapaian kokurikulum pelajar sebagai kriteria penting sebelum meluluskan biasiswa pendidikan kepada pelajar yang ingin melanjutkan pengajian.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah berkata sudah tiba masanya kokurikulum dinilai sebagai sebahagian daripada kecemerlangan seseorang pelajar, dan bukan bergantung kepada keputusan akademik semata-mata.

"Satu cara untuk meningkatkan pencapaian kokurikulum pelajar adalah dengan memberi pengiktirafan kepada pencapaian mereka, terutama dengan cara pemberian biasiswa kepada mereka.

"Pada hari ini, kebanyakan penaja menilai pencapaian akademik pelajar sebelum memberi biasiswa dan kita harap mereka juga akan beri perhatian kepada pencapaian kokurikulum pelajar," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan majlis penganugerahan Tabung Pinjaman Pendidikan Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa) di sini.

Turut hadir Presiden Angkasa Profesor Datuk Dr Mohd Ali Baharum dan timbalannya, Datuk Abdul Fattah Abdullah.

Saifuddin berkata langkah itu juga diharap dapat membudayakan minda baru terhadap kokurikulum dan menggalakkan pelajar untuk lebih aktif dalam aktiviti tersebut di sekolah.

Dalam pada itu, beliau berkata penaja biasiswa juga digalak mewujudkan biasiswa kokurikulum bagi memberi peluang kepada pelajar yang berbakat melanjutkan pelajaran dalam bidang berkenaan.

Katanya, jika perkara itu dapat direalisasikan, ia akan membuka ruang bagi pelajar menetapkan matlamat mereka untuk mencapai kejayaan dalam bidang kokurikulum.

"Sehingga hari ini, hanya bidang sukan sahaja yang ada biasiswa, itupun hanya ditawarkan oleh Majlis Sukan Negara, tapi untuk bidang kokurikulum yang lain seperti pidato, debat dan sebagainya, belum ada biasiswa," katanya.

Terdahulu, beliau menyampaikan biasiswa Tabung Pinjaman Pendidikan Angkasa kepada 75 pelajar yang melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi sesi 2011/2012. -BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan