Krisis Semenanjung Korea Mampu Gugat Kestabilan Rantau Ini - Mahathir - Berita Semasa | mStar

Krisis Semenanjung Korea Mampu Gugat Kestabilan Rantau Ini - Mahathir

Diterbitkan: Sabtu, 25 Disember 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

NEW DELHI: Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad memberi amaran "memprovokasi" Korea Utara hanya akan menimbulkan ketegangan serantau kerana krisis di semenanjung Korea sudah berada di peringkat yang membimbangkan.

Semenanjung itu berada dalam keadaan kacau-bilau selepas Korea Utara melancarkan serangan artileri ke atas sebuah perkampungan di Korea Selatan lewat November lepas, sekaligus membangkitkan ketakutan berlakunya konflik ketenteraan antara kedua-dua negara jiran yang bermusuhan itu, yang menyaksikan pendamai antarabangsa berlumba-lumba untuk menenangkan keadaan.

Empat dilaporkan terbunuh dalam insiden tembakan di Pulau Yeonpyeong, Korea Selatan.

Dr Mahathir berkata sengaja memprovokasi Korea Utara merupakan satu kesilapan.

"Apabila anda membalas kekerasan dengan kekerasan, anda meningkatkan ketegangan dan anda juga tidak tahu jika ia mungkin mencetuskan peperangan," katanya kepada di sini, Sabtu.

Beliau turut menyalahkan campur tangan Amerika dalam pergolakan politik di semenanjung itu kerana kedua-dua negara, secara teknikal, masih berperang selepas Perang Korea pada 1950-1953 tamat.

Kebanyakan pengkritik barat menyalahkan Pyongyang bagi situasi tegang di daerah yang bergolak itu, sesetengah berkata pemimpin Korea Utara berasa jengkel selepas Korea Selatan dan sekutunya Amerika mengadakan latihan ketenteraan bersama berhampiran kawasan pantai negara itu.

"Apabila anda mengadakan latihan ketenteraan di sempadan sesebuah negara (Korea Utara), khususnya di kawasan pantai, negara itu pasti berasa terancam.

"Situasi ini akan membawa kepada ketidaksabilan, dan ia membimbangkan.

Kebanyakan orang di selatan sebenarnya berasal dari utara, mereka mempunyai saudara-mara di utara. Saya tidak fikir mereka mahu melihat saudara-mara mereka terbunuh dalam peperangan.

"Saya yakin mereka mahu melihat pertikaian ini diselesaikan secara aman, dalam apa bentuk sekalipun," katanya.

Dr Mahathir, yang diiringi isterinya Tun Dr Siti Hasmah, kini dalam lawatan peribadi ke India. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan