Malaysia, Brunei Terbit Bersama Buku Industri Minyak

Diterbitkan: Sabtu, 18 Disember 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BANDAR SERI BEGAWAN: Malaysia dan Brunei Darussalam akan menerbitkan bersama dua buah buku "coffee table" mengenai industri minyak serta flora dan fauna di Borneo dalam usaha baru meningkatkan kerjasama bidang penerangan.

Inisiatif itu yang akan dilakukan oleh Jabatan Penerangan Brunei Darussalam dan Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) turut membabitkan pameran foto-foto berkenaan di kedua-dua negara.

Kerjasama itu merupakan antara program baru yang dipersetujui pada Mesyuarat Ke-3 Jawatankuasa Teknikal Bersama Dalam Bidang Penerangan (JTCIM) Malaysia-Brunei Darussalam yang berakhir di sini, Sabtu.

Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Joseph Salang berkata penerbitan dua buah buku itu akan dapat memperkenalkan kedua-dua negara kepada dunia di samping mengeratkan lagi kerjasama dalam bidang penerangan.

"Saya percaya ianya senang dibaca, dari sejarah misalnya, bagaimanakah minyak ditemui di Brunei dan di Miri, begitu juga dengan keunikan flora dan fauna yang terdapat di Borneo," katanya kepada pemberita, Sabtu.

Beliau dan Timbalan Menteri, Jabatan Perdana Menteri Brunei Darussalam, Dato Paduka Haji Abd Wahab Juned sebelum itu menyaksikan penandatanganan minit persetujuan mesyuarat oleh Setiausaha Tetap di Jabatan Perdana Menteri Brunei Darussalam, Dato Paduka Haji Omar bin Haji Abdul Rahman dan Ketua Setiausaha Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia, Datuk Seri Kamaruddin Siaraf.

Abd Wahab, yang turut memuji usaha menerbitkan buku-buku itu, berkata maklumat-maklumat berkenaan perlu disampaikan bagi kepentingan pelancongan.

"Buku-buku ini memang berkaitan secara langsung dengan kekuatan yang terdapat di Malaysia dan Brunei Darussalam ... kita akan bekerja keras untuk mempastikan usaha ini dicapai," katanya.

Mesyuarat dua hari itu juga bersetuju melaksanakan program penempatan dan latihan dalam perhubungan awam bagi para pegawai dari Jabatan Penerangan kedua-dua negara serta menigkatkan kerjasama bidang penyiaran.

Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan Radio Televisyen Brunei (RTB) akan mengadakan ruangan khas "Jendela Brunei Darussalam-Malaysia" dengan bertukar berita-berita menarik termasuk 'human interest' di negara masing-masing.

Ia akan disiarkan setiap Khamis.

RTB akan juga bekerjasama dengan Filem Negara Malaysia untuk menerbitkan dokumentari mengenai isu-isu semasa, kesenian, kebudayaan dan warisan.

Malaysia diwakili Ketua Pengarah Penyiaran Datuk Ibrahim Yahaya, Ketua Pengarah Penerangan Datuk Abdullah Morad, Ketua Pengarah Filem Negara Raja Rozaimie Dalnish dan Ketua Pengarang Bernama Datuk Yong Soo Heong.

Brunei Darussalam pula diwakili Pemangku Pengarah RTB Haji Idris Haji Md Ali dan Pengarah Jabatan Penerangan Dr Muhammad Hadi Muhammad Melayong serta para pegawai kedua-dua jabatan.

Malaysia akan menjadi tuan rumah mesyuarat akan datang pada tahun 2012.-BERNAMA

iklan

Video

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Isnin, 20 November 2017 7:37 PM

Pakatan Dalam Misteri - Tun M

Isnin, 20 November 2017 2:30 PM

Karier Tak Rosak - Fezrul khan

Isnin, 20 November 2017 9:00 AM

#BiziBody: Nabila Razali Simpan Foto Aedy Ashraf?

Ahad, 19 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Cikgu Meera - Oh Sayangku

Jumaat, 17 November 2017 4:25 PM

Tokan Kantoi Bungkus Dadah Dalam Plastik Teh

Jumaat, 17 November 2017 2:00 PM

Pesawat Dedah Punca Menyepi

Jumaat, 17 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Hyper Act - Kasih

Khamis, 16 November 2017 2:00 PM

“Kalaulah Diberi Watak Utama...” - Riz Amin

Khamis, 16 November 2017 9:00 AM

Sufi Tak Mampu Tolak Haqiem Rusli

Kolumnis

iklan

Iklan