Sektor Pertanian Tidak Boleh Dipinggirkan, Kata Najib

Diterbitkan: Selasa, 14 Disember 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata bidang pertanian tidak boleh dipinggirkan malah perlu dimajukan sepenuhnya bagi menjayakan matlamat menjadi negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Perdana Menteri berkata kerajaan ingin memajukan sektor pertanian serta menggembeleng segala potensi yang ada supaya kemajuan sektor yang amat penting lagi strategik itu adalah selaras dengan agenda negara.

"Sejajar dengan usaha memajukan pertanian maka bidang pertanian juga mesti menjadi satu sektor yang menjayakan (matlamat ke arah menjadi negara) pendapatan tinggi atau sederhana tinggi untuk mencapai matlamat induk," katanya semasa merasmikan mesyuarat agung tahunan Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) ke-37 di sini Selasa malam.

Katanya, bidang pertanian adalah satu daripada Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) di mana disasarkan untuk meningkatkan sumbangan Pendapatan Negara Kasar daripada RM20 bilion sekarang kepada RM49 bilion menjelang 2020, yang tidak termasuk tanaman industri.

Ke arah pencapaian itu, Najib menggariskan beberapa elemen penting untuk memajukan bidang pertanian, antaranya mesti mewujudkan transformasi, daripada bidang berproduktiviti rendah kepada produktiviti tinggi. Selain itu, Perdana Menteri berkata transformasi dalam bidang pertanian perlu berlaku dari segi penggunaan teknologi iaitu daripada menggunakan teknologi rendah kepada aplikasi teknologi tinggi.

Katanya perubahan lain ialah daripada satu bidang yang tidak dapat memberi pulangan tinggi kepada menjadikan bidang pertanian suatu bidang yang boleh menjanjikan pendapatan yang semakin memuaskan.

"Inilah antara perubahan paradigma yang mesti dilakukan kalau kita nak mencapai apa yang digariskan dalam Model Baru Ekonomi," katanya.

Menurut Najib pasaran dan permintaan luar negara untuk pelbagai produk pertanian seperti buah-buahan tempatan memang besar tetapi, pengeluaran mahupun bekalan tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan tersebut.

"Kalau nak memajukan pertanian kita kena lihat setiap segi...apa kekangannya. Apa sahaja yang patut, kita perlu lakukan, supaya dalam 10 tahun ini berlaku perubahan besar dalam landskap pertanian negara," katanya. - BERNAMA

iklan

Video

Ahad, 19 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Cikgu Meera - Oh Sayangku

Jumaat, 17 November 2017 4:25 PM

Tokan Kantoi Bungkus Dadah Dalam Plastik Teh

Jumaat, 17 November 2017 2:00 PM

Pesawat Dedah Punca Menyepi

Jumaat, 17 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Hyper Act - Kasih

Khamis, 16 November 2017 2:00 PM

“Kalaulah Diberi Watak Utama...” - Riz Amin

Khamis, 16 November 2017 9:05 AM

Tak Tipu! Rawang Bypass Memang Gayat

Khamis, 16 November 2017 9:00 AM

Sufi Tak Mampu Tolak Haqiem Rusli

Rabu, 15 November 2017 9:00 AM

Bakat Mafarikha Tersia-sia Enam Tahun

Selasa, 14 November 2017 2:00 PM

Nasi Kandar 3 Jam!

Kolumnis

iklan

Iklan