HKL Hospital Kerajaan Pertama Amalkan Konsep Kitar Semula - Berita Semasa | mStar

HKL Hospital Kerajaan Pertama Amalkan Konsep Kitar Semula

Diterbitkan: Selasa, 14 Disember 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Hospital Kuala Lumpur (HKL) menjadi hospital kerajaan pertama yang mengamalkan konsep amalan kitar semula menerusi penubuhan Kumpulan Alam Sekitar.

Pengerusi Kumpulan Alam Sekitar berkenaan Dr Noor Haliza Yussof berkata jawatankuasa induk kumpulan itu yang mengandungi 17 orang daripada kakitangan HKL berperanan untuk memberi kesedaran kepada kakitangan hospital mengenai kepentingan menjaga alam sekitar.

"Kumpulan ini akan digerakkan untuk projek-projek kitar semula seperti kempen kitar semula, ceramah dan sebagainya untuk mencetuskan kesedaran di kalangan kakitangan HKL untuk mengumpul barangan buangan hospital yang boleh dikitar semula," katanya.

Terdahulu, Timbalan Pengarah II HKL Dr Ding Lay Ming yang mewakili Pengarah HKL Datuk Dr Zaininah Mohd Zain melancarkan kumpulan berkenaan di HKL pada Selasa.

Dr Haliza yang juga pakar perunding kanan Jabatan Perbidanan dan Sakit Puan HKL, berkata penubuhan kumpulan itu dapat mengurangkan kos yang terpaksa dibayar oleh pihak hospital kepada kontraktor pembersihan.

Beliau berkata penubuhan kumpulan itu tercetus setelah beliau melihat banyak barangan buangan hospital yang boleh dikitar semula dibuang begitu sahaja.

"Lebih baik barangan berkenaan dikumpul dan dihantar ke kilang untuk dikitar semula," katanya.

Beliau tidak menolak kemungkinan untuk menyalurkan hasil daripada projek berkenaan bagi membantu pesakit yang mempunyai masalah kewangan.

"Apabila (kewangan) dah besar, kita boleh membantu pesakit yang mempunyai masalah untuk membayar bil perubatan," katanya.

Sempena pelancaran kumpulan itu, beberapa aktiviti seperti ceramah dan pameran turut diadakan untuk kakitangan hospital berkenaan melibatkan agensi kerajaan dan swasta termasuk Jabatan Alam Sekitar, Alam Flora Sdn Bhd dan Tabung Hidupan Liar (WWF). - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan