Perkasa Cadang Suruhanjaya Diraja Bagi Pantau Ekuiti Bumiputera - Berita Semasa | mStar

Perkasa Cadang Suruhanjaya Diraja Bagi Pantau Ekuiti Bumiputera

Diterbitkan: Isnin, 13 Disember 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) hari ini mencadangkan satu suruhanjaya diraja atau sebuah jawatankuasa pemandu ditubuh bagi memantau pencapaian ekuiti Bumiputera.

Presidennya, Datuk Ibrahim Ali berkata, badan itu penting bagi memastikan ekuiti 30 peratus penyertaan Bumiputera dalam bidang ekonomi dicapai dalam usaha negara menjadi negara maju pada 2020.

Badan itu juga perlu bertanggungjawab memberi nasihat kepada Majlis Raja-Raja Melayu berhubung hal-hal berkaitan dengan ekonomi Bumiputera, katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

Hari ini merupakan hari pertama anggota Parlimen Pasir Mas itu hadir pada persidangan Dewan Rakyat setelah bercuti sejak 18 Okt lepas kerana menjalani pembedahan jantung di Hospital Pakar Ampang Puteri di sini.

Selain cadangan itu, beliau juga menyarankan supaya Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan mewujudkan Muzium Pahlawan Melayu dan Kesultanan Melayu yang dapat dijadikan sumber pendidikan kepada generasi muda serta sebagai produk pelancongan. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan