S'gor Beri Pinjaman & Biasiswa Pelajaran Tanpa Kira Kaum kata Exco

Diterbitkan: Jumaat, 10 Disember 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Kerajaan Negeri Selangor pada Jumaat menegaskan bahawa ia tidak mengambil latar belakang kaum sebagai syarat untuk memberikan pinjaman pelajaran kepada pelajar miskin yang layak.

“Kami tidak melihat latar belakang pemohon tetapi keperluan dan keadaan calon apabila kami bercakap tentang bantuan pelajaran," Kata Pengerusi Pelajaran, Pengajian Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Kerajaan Negeri Selangor Dr Halimah Ali.

Malah beliau memberi jaminan kepada para pelajar di negeri ini bahawa pinjaman pelajaran dan biasiswa kerajaan negeri kepada semua yang layak dengan keputusan cemerlang tanpa mengira latar belakang kaum.

Tahun ini katanya Negeri Selangor telah mengeluarkan pinjaman pelajaran kepada 505 pemohon yang layak yang juga menyaksiakn, 20 orang daripada mereka adalah dari kalangan pelajar keturunan India dan dua kepada pelajar keturunan Cina. Selebihnya adalah pelajar-pelajar Melayu.

Tahun lepas kata Halimah hanya dua orang pelajar dari keturunan India sahaja yang layak menerima berdasarkan keputusan cemerlangan mereka.

Halimah juga berkata, Yayasan Selangor pula telah mengeluarkan biasiswa kepada 874 pelajar tahun ini termasuk tiga kepada pelajar dari keturunan Cina dan dua India. Selebihnya adalah pelajar-pelajar Bumiputera.

Beliau menjelaskan, kerajaan negeri berpendapat, tidak ramai pelajar bukan Melayu yang memohon pinjaman pelajaran atau biasiswa negeri mungkin kerana mereka tidak memperolehi banyak maklumat mengenainya atau juga mungkin disebabkan tiadanya publisiti atau aktiviti promosi mengenainya.

“Oleh itu, kerajaan negeri akan melipat gandakan lagi aktiviti promosi berkaitan kemudahan pinjaman pelajaran dan biasiswanya dalam semua akhbar utama nanti,” ujar Halimah.

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan