Pengodam Seluruh Dunia Isytihar Perang Siber Sokong WikiLeaks - Berita Semasa | mStar

Pengodam Seluruh Dunia Isytihar Perang Siber Sokong WikiLeaks

Diterbitkan: Khamis, 9 Disember 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

ZURICH: Para pengodam komputer yang marah dengan tindakan syarikat gergasi kad kredit menghentikan urusniaga mereka dengan laman web kontroversi WikiLeaks telah mengodam laman web Mastercard dan Visa semalam.

Ia adalah tindakan membalas dendam dengan kedua-dua syarikat berkenaan.

Kumpulan “tanpa nama” itu mendakwa bertanggungjawab “menyerang” dan mengodam laman web kedua-dua syarikat kad kredit itu sehingga laman web itu “lumpuh” demikian menurut laporan AFP.

Malah mereka mendakwa, kini lebih 4,000 pengodam di seluruh dunia sedang menumpukan tenaga dan perhatian untuk menyerang dan mengodam secara kordinasi mana-mana pihak yang mengisytiharkan anti agenda WikiLeaks.

Kumpulan itu juga mendakwa telah mengodam laman web sebuah bank pos Swiss kerana menutup akaun pengasas WikiLeaks Julian Assange.

"Pengodam dari seluruh dunia telah mengodam Visa.com atas nama WikiLeaks...," kata satu mesej daripada kumpulan itu dalam laman Twitter.

WikiLeaks bagaimanapun dengan segera melalui jurucakapnya, Kristinn Hrafnsson memberitahu AFP bahawa mereka tiada kena mengena dengan tindakan para pengodam itu.

WikiLeaks telah menimbulkan kemarahan kerajaan di seluruh dunia dengan menyiarkan beratus ribu data/maklumat hasil kutipan dan komentar para diplomat Amerika di kedutaan-kedutaan mereka berkaitan kerajaan dan para pemimpin di negara mereka berada.

Selepas WikiLeaks merayu sumbangan daripada orang ramai yang bersimpati dengan “perjuangannya” , Mastercard dan Visa terus mengeluarkan kenyataan bahawa mereka telah membekukan semua urusniaga dan transisi wang yang melibatkan WikiLeaks.

Mastercard mendakwa serangan para pengodam itu tidak memberi kesan besar ke atas perkhidmatannya.

Dalam kenyataannya kepada BBC, Mastercard berkata: "Sementara kita menyaksikan terdapat sedikit gangguan kepada beberapa perkhidmatan yang berasaskan internet tetapi secara keseluruhannya, para pemegang kad masih boleh terus menggunakan kad mereka untuk sebarang urus niaga selamat."

Dalam pada itu, peguam terkenal Britain, Geoffrey Robertson, yang memiliki reputasi sebagai pembela kepada mereka yang dinafikan hak-hak asasi, berkata beliau akan membawa kes Assange ke mahkamah sekiranya Kerajaan Britain bercadang untuk mengekstradisi pengasas WikiLeaks itu ke Sweden untuk berhadapan dengan dakwaan mencabul kehormatan dan juga merogol.

Assange pada Selasa, menyerahkan dirinya di sebuah balai polis metropolitan London dan kemudian didakwa di mahkamah dan dinafikan jaminan.

Dia kini dalam tahanan reman polis dan akan dihadapkan semula di mahkamah pada 14 Disember.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan