Pemuda Gerakan Mahu Remaja 18 Tahun Diberi Peluang Untuk Mengundi - Berita Semasa | mStar

Pemuda Gerakan Mahu Remaja 18 Tahun Diberi Peluang Untuk Mengundi

Diterbitkan: Ahad, 5 Disember 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan diminta supaya mengkaji menurunkan untuk umur pengundi mulai umur 21 tahun kepada 18 tahun memandangkan mereka yang berumur 18 tahun kini sudah mampu membuat keputusan yang matang.

Ini adalah antara 12 resolusi yang merangkumi aspek pentadbiran negara, pendidikan, politik dan ekonomi yang diluluskan oleh Persidangan Perwakilan Nasional Pemuda Gerakan, di sini, Sabtu.

Pemuda Gerakan juga mencadangkan supaya pendaftaran secara automotik dilakukan ke atas warganegara yang mencapai usia untuk mengundi oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Mengenai soal pendidikan, pergerakan itu mencadangkan supaya Kementerian Pelajaran menubuhkan Majlis Perundingan yang bertanggungjawab untuk memantau, merancang dan memberi cadangan kepada kementerian itu mengenai pengurusan dan penambahbaikan Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (SRJK) Cina dan Tamil yang didakwa sering dipinggirkan.

Selain itu Pemuda Gerakan mencadangkan agar Kementerian Pengajian Tinggi meminda Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) bagi membolehkan mahasiswa bergiat dalam politik memandangkan mereka menpunyai kematangan untuk membahagikan masa antara belajar dan bergiat dalam politik.

Pergerakan Wanita Gerakan yang mengadakan persidangan perwakilan serentak dengan pergerakan Pemuda di Menara PGRM di sini meluluskan empat resolusi yang merangkumi 16 perkara antaranya menyarankan supaya kerajaan memansuhkan perkatan "kaum" dalam semua jenis borang permohonan.

Selain itu, mereka menyarankan supaya kerajaan tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas terhadap sesiapa sahaja, termasuk Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri, ahli politik, pengawai kerajaan dan pemimpin masyarakat yang membangkitkan isu-isu sensitif seperti agama dan kaum yang boleh menimbulkan ketidakpuasan, kesalahfahaman atau kemarahan antara rakyat.

Dalam memperjuangkan hak keselamatan kaum wanita pula, pergerakan itu mencadangkan supaya kerajaan menggubal hukuman yang lebih berat bagi pesalah dalam kes keganasan terhadap wanita.

Bagi menggalakkan supaya wanita terlibat dengan lebih aktif dalam politik, Wanita Gerakan juga sebulat suara menyeru supaya kerajaan mengambil langkah-langkah bagi mengalak dan mengurangkan rintangan bagi wanita untuk menceburi dalam bidang tersebut serta memberi lebih banyak peluang kepada mereka untuk bertanding dalam pilihan raya yang akan datang. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan