Angkasa Dapat Kelulusan Buka Bank Sendiri

Diterbitkan: Rabu, 1 Disember 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Cadangan penubuhan bank pertama milik Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa), Islamic Cooperative Bank of Malaysia (ICBM), diluluskan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM)pada 27 November lepas.

Presiden Angkasa, Datuk Dr Mohd Ali Baharum berkata, buat masa ini bank itu menggunakan nama "Koperasi Masraf Angkasa" memandangkan ICBM masih menunggu kelulusan Bank Negara.

"Pada peringkat awal, pejabat Koperasi Masraf milik Angkasa ini akan beroperasi di Ibu Pejabat Angkasa di Wisma Ungku A.Aziz di Jalan SS 6/1, Kelana Jaya, Petaling Jaya, sehingga pejabat baru dikenal pasti kelak," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menerima surat kelulusan ICBM daripada Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di lobi Parlimen, di sini, Rabu.

Katanya, Angkasa akan membuat hebahan dalam tempoh terdekat mengenai tarikh Koperasi Masraf akan beroperasi sepenuhnya untuk memberi pekhidmatan kepada orang ramai.

Dr Mohd Ali berkata, Koperasi Masraf akan menjadi bank koperasi ketiga di negara ini selepas Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Bhd (Bank Rakyat) dan Bank Persatuan Malaysia Bhd (Bank Persatuan).

"Ciri-ciri Koperasi Masraf ini berkonsepkan Ta'awun (bekerjasama), mengenakan caj kewangan yang berlandaskan syariah, produk berbeza berbanding produk kewangan yang sedia ada.

"Koperasi milik Angkasa ini juga akan memperkenal Skim Pinjaman Perumahan berasaskan Musyarakah Mutanaqisah (akad pindah hak milik)," katanya.

Beliau berterima kasih kepada Ismail Sabri kerana memberi kepercayaan kepada Angkasa untuk menubuhkan Koperasi Masraf.

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 2:13 PM

Selepas Setahun Amira Othman 'Tidur'

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan