Lelongan Ternakan MAHA 2010 Sabtu Ini - Berita Semasa | mStar

Lelongan Ternakan MAHA 2010 Sabtu Ini

Diterbitkan: Jumaat, 26 November 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) akan menganjurkan Lelongan Ternakan sempena Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Antarabangsa (MAHA) 2010 pada Sabtu dan Ahad ini, bermula 2 petang.

Acara tersebut dikendalikan oleh Syarikat Major Transglobal Sdn Bhd (MTG) yang berpengalaman menganjurkan Pekan Dorper Auction di Runchang, Pahang.

Tujuan Lelongan Ternakan MAHA 2010 adalah memberi peluang kepada penternak dan pembekal ternakan ruminan menjual hasil mereka melalui kaedah lelongan sekali gus menarik minat pembekal dan pembida ternakan dari seluruh negara.

Menerusi kaedah lelongan, pembida atau pembeli berpeluang mendapatkan ternakan yang baik dan berkualiti kerana boleh menilai sendiri tahap kesihatan ternakan yang ingin diperoleh.

Terdapat dua kategori ternakan dilelong pada acara tersebut iaitu untuk tujuan pembakaan dan sembelihan termasuk spesis bebiri Dorper dan Damara, kambing Jamnapari dan Boer selain lembu dan kerbau.

Lelongan Ternakan MAHA 2010 menawarkan harga menarik serendah RM300 untuk seekor bebiri Dorper jantan. Ternakan dijual mengikut lot iaitu minimum lima ekor atau maksimum 20 ekor ternakan bagi setiap lot lelongan.

Selain itu, Demonstrasi Lelongan akan turut diadakan untuk mendedahkan orang ramai mengenai kaedah lelongan itu dijalankan mulai 2 petang setiap hari. Demonstrasi itu juga dijangka memberi pengetahuan dan idea kepada pengunjung yang berminat menceburi bidang pertanian dan penternakan haiwan ruminan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan