Pulau Pinang Mahu Rais Buktikan Melaka Lebih Baik Pulihara Khazanah Warisan

Diterbitkan: Ahad, 21 November 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Kerajaan Negeri Pulau Pinang mahu Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim membuktikan dakwaan bahawa Melaka lebih baik dari negeri ini dalam usaha mempromosikan seni, budaya dan warisan.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng mendakwa, kenyataan itu berbaur politik sedangkan pegawai kementerian itu berpendapat sebaliknya iaitu negeri ini telah melakukan yang terbaik dalam mempromosi khazanah warisan sejak bandar raya ini disenaraikan Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) sebagai Tapak Warisan Dunia.

“Dr Rais jangan lupa yang negeri ini telah dianaktirikan dalam pembahagian dana sebanyak RM25 juta selepas diiktiraf UNESCO bersama Melaka.

“Melaka dapat RM30 juta dan kami dikritik tidak buat secukupnya untuk memulihara khazanah warisan tetapi walaupun begitu kita telah buat yang terbaik di lima kawasan warisan," katanya dalam satu kenyataan di sini.

Lim mengulas kenyataan Rais pada Sabtu yang menyebut komitmen negeri ini jauh terkebelakang jika dibandingkan Melaka.

Beliau berkata, kerajaan negeri sepatutnya lebih agresif mempromosikan nilai warisan.

Rais berkata, Kerajaan Negeri Melaka lebih terbuka menerima cadangan Kerajaan Pusat.

“Kita telah tubuhkan Perbadanan Warisan Dunia George Town dan pengurus besarnya, Maimunah Mohd Sharif telah dipilih oleh kementerian mewakili Malaysia ke persidangan UNESCO.

“Yang kedua, kami menganjurkan Festival Warisan yang pertama di negara ini pada Julai, dan ketiga kita mewujudkan Panel Penilai Teknikal Warisan, diikuti langkah kerajaan negeri memberikan kerjasama sepenuhnya dengan kementerian bersama-sama dengan inisiatif pemuliharaan warisan kami.

“Yang terakhir, kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM3 juta untuk tujuan pemuliharaan di bawah bajet 2011," tambahnya.

Lim berkata, kerana itu tuduhan Rais tidak berasas sama sekali.

Katanya, menteri itu sepatutnya mendengar nasihatnya dan tidak mempolitikkan soal pemuliharaan warisan serta melayan negeri ini sama adil seperti Melaka dalam menyalurkan dana.

“Dia sepatutnya bekerjasama daripada berbalah, dan menghormati kepakaran masing-masing dan mencari kebenaran dengan fakta.

“Pemuliharaan khazanah warisan adalah simbol kepada maruah dan kebanggaan negara.

“Atas kepentingan negara, kerajaan negeri tidak mengemukakan aduan kepada UNESCO atas sikap pilih kasih Kerjaan Pusat sekarang sedangkan kita amat berhak berbuat demikian,” tambahnya.

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 2:13 PM

Selepas Setahun Amira Othman 'Tidur'

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Isnin, 20 November 2017 7:37 PM

Pakatan Dalam Misteri - Tun M

Isnin, 20 November 2017 2:30 PM

Karier Tak Rosak - Fezrul khan

Isnin, 20 November 2017 9:00 AM

#BiziBody: Nabila Razali Simpan Foto Aedy Ashraf?

Kolumnis

iklan

Iklan