Rosmah Mohon Tempat Di Asian University Untuk Pelajar Wanita

Diterbitkan: Sabtu, 20 November 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA SELANGOR: Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor berkata beliau akan memohon tempat di Asian University for Women, di Bangladesh untuk pelajar wanita negara ini yang kurang berkemampuan.

"InsyaAllah kalau ada peluang, saya akan cuba tempatkan empat ataupun lima wanita dari negara ini yang tidak berkemampuan untuk melanjutkan pelajaran ke Asian University for Women. "Ini adalah mustahak bagi pelajar wanita negara ini bertukar-tukar fikiran serta mengenali amalan budaya kaum-kaum di negara lain," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Perasmian Istiadat Konvokesyen Kelima Unisel di Kampus Bestari Jaya di sini, Sabtu.

Asian University for Women ditubuhkan di Bangladesh tiga tahun lepas dan menampung pelajar dari negara-negara seperti Vietnam, Afghanistan, Bhutan dan Palestin.

Rosmah, yang juga Penaung Program Permata Negara, telah menerima jemputan untuk berucap pada Persidangan Antarabangsa mengenai Pendidikan Wanita di universiti itu Januari depan.

Jemputan itu disampaikan Cherie Blair, isteri bekas Perdana Menteri Britain Tony Blair ketika membuat kunjungan hormat ke atas Rosmah di Sri Perdana, Putrajaya baru-baru ini.

Rosmah juga berkata beliau menerima jemputan untuk menyampaikan ucaptama mengenai 'Teaching Competency in Management and Education' di Riyadh pada Januari depan.

"Saya juga akan pergi ke Chen Zen Dis ini untuk berucap mengenai peranan kaum wanita dalam pembangunan negara dan ekonomi," katanya. - BERNAMA

iklan

Video

Selasa, 19 September 2017 2:00 PM

Keluh-Kesah Jalil Hamid

Selasa, 19 September 2017 9:00 AM

Kau Buat #OOTD Pun Riaklah! - Wak Doyok

Isnin, 18 September 2017 2:30 PM

Belum Masa Gantung Skrip – Naim Daniel

Jumaat, 15 September 2017 2:00 PM

Cassidy Malu Cakap Melayu?

Jumaat, 15 September 2017 9:00 AM

#akuStar: Payslip - Semangat Yang Hilang

Khamis, 14 September 2017 4:00 PM

Farida Jalal Mahu Lebih Kolaborasi Malaysia-Bollywood

Khamis, 14 September 2017 9:00 AM

Faye Kusairi Menangis Tonton Diri Sendiri

Rabu, 13 September 2017 2:00 PM

Saya Tak Jual Rupalah! - Erwin Dawson

Rabu, 13 September 2017 9:00 AM

EKSKLUSIF! Kisah Elizabeth Tan Nak Bunuh Diri

Kolumnis

iklan

Iklan