Lee Tekankan Perlunya Kesedaran Mengenai Isu Kesihatan Mental Ditingkatkan

Diterbitkan: Ahad, 14 November 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kesedaran yang tinggi mengenai usaha mengikis stigma berhubung kesihatan mental perlu ditingkatkan melalui pendidikan dan penyertaan awam bagi memberi pemahaman yang lebih baik mengenai isu kesihatan mental.

Anggota Majlis Penasihat Galakan Kesihatan Mental Tan Sri Lee Lam Thye berkata proses (mengikis stigma penyakit mental) itu perlu membabitkan individu, keluarga, orang ramai dan di kalangan ahli profesional jagaan kesihatan.

"Mengikis stigma penyakit mental merupakan cabaran utama yang kita hadapi dalam bidang ini kerana stigma itu merupakan satu isu dalam masalah kesihatan mental.

"Usaha melahirkan kesedaran yang tinggi mengenai kesihatan mental, membolehkan pesakit dan ahli keluarga untuk berdepan dengan stigma dan diskriminasi, yang merupakan strategi yang boleh kita ambil bagi mengikis stigma kesihatan mental," katanya dalam satu kenyataan, Ahad.

Lee berkata antara usaha yang boleh dilakukan oleh golongan profesional dalam bidang jagaan kesihatan bagi mengikis stigma itu ialah dengan menunjukkan contoh yang baik melalui cara merawat pesakit dengan penuh hormat dan bermaruah dan berkongsi pengetahuan dengan anggota keluarga pesakit dan juga bekerjasama secara aktif dengan badan bukan kerajaan dan kerajaan untuk menggalakkan perkara itu.

"Kesihatan mental tidak boleh diketepikan di dalam masyarakat dan sebaliknya ia perlu diberikan perhatian yang serius sesuai dengan masalah kesihatan yang lain," katanya.

Katanya keputusan Kementerian Kesihatan untuk menubuhkan Majlis Penasihat Galakan Kesihatan Mental merupakan usaha yang tepat berikutan masalah isu mental semakin meningkat di dalam masyarakat. - BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan