Semua Pejabat Daerah Perak Diarah Bersedia Hadapi Banjir - Berita Semasa | mStar

Semua Pejabat Daerah Perak Diarah Bersedia Hadapi Banjir

Diterbitkan: Ahad, 7 November 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

TAPAH: Semua pejabat daerah di Perak diminta membuat persediaan awal menghadapi kemungkinan banjir terutama dalam aspek kebajikan dan pusat pemindahan mangsa bencana itu.

Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata persediaan rapi itu perlu diadakan segera kerana beberapa kawasan terutama di daerah Kerian, Hilir Perak dan Batang Padang menunjukkan amaran peringkat kuning, dua minggu lepas.

"Namun setakat ini keadaan masih terkawal. Saya telah mengarahkan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Dr Abdul Rahman Hashim membuat persediaan dan beliau telah mengadakan mesyuarat," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis pecah tanah Bandar Baru Tapah di sini, Ahad.

Zambry berkata isu banjir tidak boleh diambil ringan kerana ia melibatkan soal nyawa manusia dan harta benda orang ramai.

Sehubungan itu katanya persediaan perlu diadakan segera supaya ia tidak meimbulkan sebarang kesulitan dan kelewatan menyalurkan bantuan.

Beliau juga berkata Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) negeri telah menerima peruntukan RM9 juta sebagai persiapan mencegah banjir termasuk pembelian pam besar.

"Sebanyak RM4 juta daripada peruntukan itu akan digunakan di Kerian manakala selebihnya di Hutan Melintang untuk menangani banjir. Saya harap peruntukan itu digunakan pada kadar segera," katanya.

Antara kawasan di Perak yang kerap dilanda banjir adalah Alor Pongsu, Parit Buntar, Bukit Merah, Selama, Hutan Melintang dan Kampung Gajah. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan