Jawatan Penasihat Undang-Undang Tidak Pernah Wujud Di MAIWP - Berita Semasa | mStar

Jawatan Penasihat Undang-Undang Tidak Pernah Wujud Di MAIWP

Diterbitkan: Isnin, 1 November 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata jawatan Penasihat Undang-Undang tidak pernah wujud di Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), persidangan Dewan Rakyat diberitahu di sini pada Isnin.

Katanya tugas bagi urusan yang berkaitan dengan aspek undang-undang digalas oleh Pengurus Unit Undang-Undang MAIWP iaitu bidang kuasanya adalah sebagai penyelaras kes-kes perbicaraan dan memproses pelantikan peguam panel bagi majlis itu.

"Tugas tersebut juga tidak memerlukan beliau untuk hadir ke mahkamah bagi proses perbicaraan," katanya ketika menjawab pertanyaan Nasharudin Mat Isa (PAS-Bachok) pada persidangan Dewan Rakyat di sini pada Isnin.

Nasharudin ingin tahu sama ada benar penasihat undang-undang MAIWP adalah peguam yang telah dibuang daripada beramal di Mahkamah Sivil.

Mengulas lanjut, Jamil Khir berkata MAIWP menyedari Pengurus Unit Undang-Undang itu merupakan seorang peguam yang tidak lagi dibenarkan beramal di Mahkamah Sivil.

"Bagaimanapun, pelantikan beliau tidak memerlukan surat kebenaran daripada Majlis Peguam Malaysia memandangkan tugasnya hanya melibatkan tugas-tugas pentadbiran," katanya sambil menjelaskan bahawa pegawai tersebut telah menamatkan perkhidmatannya di MAIWP pada 18 Ogos lepas.

Ketika menjawab soalan tambahan Nasharudin yang ingin tahu bilangan peguam panel yang dilantik oleh MAIWP bagi mengendalikan kes, beliau berkata MAIWP pada tahun ini telah melantik seramai 26 peguam panel bagi mengendalikan 28 kes mahkamah, iaitu 18 kes di Mahkamah Syariah manakala 10 lagi kes di Mahkamah Sivil. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan