Pemilihan PKR: Hari Pertama Diselubungi Kontroversi - Berita Semasa | mStar

Pemilihan PKR: Hari Pertama Diselubungi Kontroversi

Diterbitkan: Sabtu, 30 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Pemilihan pucuk pimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang bermula semalam nampaknya tidak berjalan lancar sepertimana yang diharapkan sebaliknya berhadapan dengan masalah logistik dan teknikal - sekaligus mengundang kritikan dan desakan agar ia ditangguhkan.

Mereka dari pasukan calon Timbalan Presiden PKR, Datuk Zaid Ibrahim misalnya dengan segera mengeluarkan kenyataan yang mendesak agar pengundian dihentikan segera kerana kertas undi sampai lewat malah beberapa kertas undi tidak mempunyai senarai calon yang lengkap.

Jurucakap kepada Zaid, Rashid Azan Khan berkata, terdapat juga aduan mengenai ahli-ahli yang baru mendaftar semalam dibenarkan untuk mengundi.

Rashid berkata, oleh kerana proses pengundian di Kedah dan Kelantan bermula lewat hari ini ramai anggota parti yang tidak dapat menunggu lama sementara menanti jawatankuasa pemilihan menyediakan tempat mengundi kerana mereka terpaksa tergesa-gesa meninggalkan dewan untuk menunaikan sembahyang Jumaat.

Ini katanya adalah satu situasi yang tidak adil bukan sahaja kepada calon-calon tetapi juga kepada ahli-ahli PKR sendiri.

"Ramai ahli yang balik kerana kecewa tidak dapat mengundi malah Bahagian Kota Baru sendiri tidak dapat mengundi kerana kertas undi untuk jawatan Ketua Wanita tidak ada.

"Di Tumpat, walaupun kertas undi hanya tiba pada waktu tengah hari, kotak undi masih tidak disediakan. Semua ahli tiada masa untuk menunggu kerana perlu menunaikan solat Jumaat," katanya.

Pemilihan pucuk pimpinan PKR - yang pertama untuk sebuah parti politik membuka peluang kepada setiap ahli menentukan kepimpinan nasional - bermula semalam di Kedah dan Kelantan.

Cabang-cabang di Kedah yang mengundi ialah Langkawi, Kubang Pasu, Alor Star, Kuala Kedah dan Pokok Sena.

Manakala di Kelantan ialah Tumpat, Kota Baru, Pasir Mas, Rantau Panjang dan Pengkalan Chepa.

Rashid turut mendakwa pihaknya menerima pelbagai aduan tentang kepincangan dan menggesa jawatankuasa pemilihan segera menghentikan proses pengundian atau mengadakannya semula.

Sementara itu, Setiausaha Bahagian Pengkalan Chepa, Azhar Hassan turut mengesahkan ramai ahli pulang tanpa mengundi kerana kertas undi yang tiba lewat di lokasi pengundian.

"Hanya 30 ahli yang mengundi," katanya sambil menegaskan bahagian itu mempunyai 464 ahli.

Dalam pada itu, Rashid berkata, beliau turut menerima aduan sama mengenai kepincangan persediaan proses pengundian di kedah selain pengundian dijalankan serentak dengan pendaftaran ahli baru di Langkawi.

"kelihatan ahli baru turut dibenarkan mengundi, selepas mendaftar sebagai ahli," ujarnya.

Kata Rashid, pihaknya telah memanjangkan kesemua aduan tersebut kepada Pengarah Jawatankuasa Pemilihan PKR, Dr Molly Cheah.

"Beliau (Dr Cheah) ternyata kecewa dengan aduan itu malah memaklumkan bahawa beliau tidak tahu menahu mengenai taklimat yang diadakan untuk calon pada Khamis malam sedangkan beliau mengetuai jawatankuasa pemilihan parti," kata Rashid.

Bagaimanapun, ketika dihubungi, Dr Cheah enggan mengulas lanjut mengenai perkara tersebut.

"Semua perkara berkaitan dijaga oleh Setiausaha Pemilihan, Radin (Shamsulkamar Radin Shamsudin)," kata Dr Cheah lagi.

Menurut Dr Cheah, beliau telah memberitahu Radin untuk menguruskan semua aduan yang dibuat oleh ahli-ahli termasuk dari cabang.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Isnin, 11 Jun 2018 8:00 AM

Ramadan anak Chow Kit

Kolumnis

iklan

Iklan