Pengasas PKR Dakwa Wujud Pilih Kasih Dalam JK Pemilihan Pusat - Berita Semasa | mStar

Pengasas PKR Dakwa Wujud Pilih Kasih Dalam JK Pemilihan Pusat

Diterbitkan: Jumaat, 29 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Salah seorang pengasas Parti Keadilan Rakyat (PKR) Ng Lam Yong pada Jumaat mendakwa wujud pilih kasih dalam Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP), sehingga menyebabkan beliau tidak dapat bertanding jawatan Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT), walaupun layak bertanding.

Walaupun dicalonkan oleh dua cabang dari Sabah dan Sarawak, beliau mendakwa cabang tersebut tidak dimaklumkan oleh JPP tarikh akhir penghantaran nama calon kepada ibu pejabat dan hanya mengetahuinya selepas tarikh tutup pengesahan calon pada 16 Okt lepas.

Ng percaya apa yang berlaku kepada dirinya mungkin mempunyai kaitan dengan pendedahan beliau pada 30 Sept lepas, bahawa Naib Presiden PKR Azmin Ali merancang dan menjalankan komplot untuk menjatuhkan Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim.

"Saya nampak sekarang ini ada satu tangan hitam yang masuk parti untuk campur tangan tentang pemilihan ini. Dulu ada orang cakap PKR ada anak emas... sekarang saya tafsirkan bukan anak emas (tapi) ahli emas".

"Sesiapa yang menyentuh masalah...yang menyentuh perkara yang berkaitan ahli emas ini akan kena balasan. Ini bukan keadilan...ini sudah sampai satu tahap yang begitu serius sekali," katanya pada satu sidang akhbar di sini.

Ng yang kini anggota biasa parti, berkata beliau juga menerima maklumat bahawa ada lagi pemimpin lain dalam PKR yang turut tidak dapat bertanding walaupun menerima pencalonan yang secukupnya untuk layak bertanding, disebabkan tidak dimaklumkan oleh JPP.

Katanya walaupun 24 cabang dari seluruh negara telah membuat aduan mengenai pelbagai perkara melibatkan pemilihan parti, namun mendakwa tiada sebarang respons di atas hal ini.

Menurut Ng yang pernah menjadi anggota MPT selama dua penggal, beliau akan mengumpulkan maklumat mengenai masalah melibatkan pemilihan parti dari seluruh negara dan akan mengumumkan tindakan susulan minggu depan.

Katanya PKR yang selalu mendakwa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak telus dalam mengadakan pilihan raya di negara ini, harus menunjukkan teladan baik dengan mengadakan proses pemilihan yang telus dalam parti.

Pemilihan bagi jawatan tertinggi PKR akan bermula hari ini hingga 21 Nov ini, manakala kongres kebangsaan parti dari 26 hingga 28 Nov.

Ng juga mendakwa bahawa calon PKR dalam pilihan raya kecil Parlimen Batu Sapi, Ansari Abdullah bukan calon pilihan PKR Sabah tetapi "dipilih oleh beberapa orang atasan sahaja" dalam parti itu.

"Saya dapat maklumat bahawa calon PKR bukan calon sebenar yang dikehendaki PKR Sabah...walaupun sudah empat hari kempen bermula tetapi banyak jawatankuasa perhubungan negeri tidak turun padang.

Jentera pilihan raya PKR Sabah...tidak sampai 10 peratus turun (berkempen)," katanya mengenai pilihan raya kecil tiga penjuru antara Barisan Nasional, Parti Maju Sabah dan PKR itu. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan