SPRM Bebas Mulakan Siasatan Tanpa Perlu Rujuk Pihak Lain

Diterbitkan: Rabu, 27 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mempunyai kuasa untuk bertindak dan menyiasat sesuatu kes rasuah tanpa perlu terlebih dahulu merujuk kepada mana-mana pihak termasuk Jabatan Peguam Negara, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz.

Beliau berkata, bagaimanapun, SPRM tertakluk kepada Fasal (3) Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan kuasa kepada Peguam Negara untuk memulakan, menjalankan atau memberhentikan apa-apa prosiding pendakwaan bagi sesuatu kes siasatan.

"Dalam hal ini, Seksyen 58 Akta 694 memperuntukkan dengan jelas bahawa tiada pendakwaan boleh dimulakan, kecuali dengan izin Pendakwa Raya.

"Perkara ini perlu kerana dalam menjalankan penyiasatan dan pendakwaan, perlu ada 'semak dan imbang'," katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat pada Rabu.

Mohamed Nazri menjawab soalan M. Manogaran (DAP-Telok Intan) berhubung sama ada SPRM mengambil nasihat atau panduan dari Jabatan Peguam Negara, dan apakah SPRM satu badan yang bebas dan tidak berkaitan dengan Jabatan Peguam Negara.

Beliau berkata sekiranya agensi penyiasatan diberi kuasa membuat keputusan untuk mendakwa, maka tidak wujud satu unsur pemikiran yang bebas dalam mempertimbangkan fakta dan keterangan sesuatu kes itu secara objektif.

Katanya, ia juga adalah bertentangan dengan prinsip keadilan asasi iaitu 'seseorang itu tidak boleh diadili oleh penyebab sendiri' kerana Ketua Pesuruhjaya SPRM dan pegawai SPRM menjalankan kuasa mengikut Seksyen 7 Akta 694.

"Prinsip pengasingan kuasa ini menunjukkan negara ini mengamalkan sistem demokrasi, dan di mana-mana negarapun, kuasa untuk membuat pertuduhan dan pendakwaan adalah terletak hak kepada Peguam Negara atau Pendakwa Raya yang bebas dan tidak terpengaruh oleh agensi penyiasatan," katanya.

Mohamed Nazri berkata pengasingan kuasa yang diamalkan ini juga dapat menjamin sesuatu kes itu dibicarakan dengan adil dan telus mengikut undang-undang yang telah ditetapkan. - BERNAMA

iklan

Video

Ahad, 19 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Cikgu Meera - Oh Sayangku

Jumaat, 17 November 2017 4:25 PM

Tokan Kantoi Bungkus Dadah Dalam Plastik Teh

Jumaat, 17 November 2017 2:00 PM

Pesawat Dedah Punca Menyepi

Jumaat, 17 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Hyper Act - Kasih

Khamis, 16 November 2017 2:00 PM

“Kalaulah Diberi Watak Utama...” - Riz Amin

Khamis, 16 November 2017 9:05 AM

Tak Tipu! Rawang Bypass Memang Gayat

Khamis, 16 November 2017 9:00 AM

Sufi Tak Mampu Tolak Haqiem Rusli

Rabu, 15 November 2017 9:00 AM

Bakat Mafarikha Tersia-sia Enam Tahun

Selasa, 14 November 2017 2:00 PM

Nasi Kandar 3 Jam!

Kolumnis

iklan

Iklan