Pengganas: Ramai Lagi Warga Asing Ditahan - Berita Semasa | mStar

Pengganas: Ramai Lagi Warga Asing Ditahan

Diterbitkan: Rabu, 27 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Dalam Negeri (KDN) memberitahu terdapat beberapa tahanan lagi di kalangan warga asing yang mempunyai kaitan secara langsung dengan kegiatan pengganas.

Bagaimanapun Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein enggan mengulas lanjut dan membiarkan pihak polis memaklumkan perkara itu dalam waktu terdekat.

“Mereka (tahanan) sudah diawasi sejak beberapa bulan dan tindakan akan diambil. Kaedahnya mudah. Jika mereka adalah warga asing, kita akan tangkap dan kita tahan.

“Kita akan menghubungi pihak berkuasa negara berkenaan dan usir keluar daripada negara kita. KDN meletakkan kepentingan rakyat dan negara masing-masing sebagai keutamaan,” katanya kepada sidang media di lobi Parlimen di sini pada Rabu.

Berhubung aktiviti pengganas, polis sebelum ini menahan seramai tujuh pegawai Imigresen ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana disyaki terlibat dalam kegiatan penyeludupan warga asing ke negara ini.

Penglibatan mereka yang turut menahan dua warga asing disyaki bersekongkol dengan ketua-ketua sindiket antarabangsa yang sangat berbahaya serta boleh memudaratkan keselamatan negara.

Kegiatan itu bukan sahaja melibatkan penyeludupan manusia melalui pintu masuk utama tetapi juga terdedah kepada pelbagai jenayah serius lain seperti aktiviti pengganas, penyeludupan senjatan api, dadah dan pengintipan.

Hishammuddin sebelum itu dalam Dewan Rakyat berkata, jumlah warga asing yang ditahan di 12 depot seluruh negara sejak Januari sehingga 22 Oktober lalu adalah seramai 60,377 orang.

“Warga asing yang melarikan diri dari depot tahanan tempoh hari sebenarnya bukanlah tahanan tetapi mereka adalah mangsa pemerdagangan orang yang ditempatkan untuk perlindungan di depot KLIA.

“Seramai 36 orang tahanan atau 0.06 peratus sahaja telah melarikan diri daripada tahanan berbanding jumlah keseluruhan katanya yang menjawab soalan lisan Datuk Ismail Mohamed Said (BN-Kuala Krau) yang meminta beliau menyatakan bilangan tahanan warga asing di depot tahanan seluruh negara.

Bagaimanapun katanya, KDN memandang serius kejadian ini dan sentiasa terus memantapkan aspek pengurusan keselamatan di depot.

“Langkah-langkah keselamatan yang diambil adalah meningkatkan langkah pemulihan dan pencegahan serta membentuk mekanisme baru secara bersepadu dalam menguruskan depot.

“KDN juga bersetuju untuk menghantar lima pasukan ke luar negara iaitu Australia, Holland, Dubai, Hong Kong dan Thailand bagi menjalankan kajian berkaitan pengurusan depot di negara berkenaan dalam usaha menambahbaik pengurusan depot di negara ini,” katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan