Ahli Parlimen Gesa NCER Dikaji Semula - Berita Semasa | mStar

Ahli Parlimen Gesa NCER Dikaji Semula

Diterbitkan: Selasa, 26 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan disaran mengkaji dan menyemak semula projek Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER) kerana kebanyakan projeknya bertindih dengan agensi-agensi sedia ada sehingga menyebabkan berlaku kegagalan dan pembaziran wang.

Datuk Mohamad Aziz (BN-Sri Gading) yang membangkitkan isu itu ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2011 (Bajet 2011) di Dewan Rakyat hari ini menggesa perhatian serius diberikan terhadap perkara berkenaan bagi mengelakkan pembaziran terus berlaku.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam pembentangan Bajet 2011 pada 15 Oktober lepas mengumumkan bahawa NCER telah memperuntukkan RM133 juta, antaranya untuk membangunkan pusat pemprosesan hasil pertanian, infrastruktur pelancongan dan pusat inkubator bioteknologi.

Cadangan Mohamad itu turut disokong Datuk Ismail Kasim (BN-Arau) yang berpendapat bahawa kegagalan projek-projek NCER berlaku kerana agenda asal tidak diberi fokus yang sewajarnya sehingga mengganggu projek Kawasan Pembangunan Pertanian Muda (Mada) dan Lembaga Pembangunan Langkawi (Lada).

"Blueprint yang dibuat ketika itu tidak dilakukan dengan begitu terperinci, menyebabkan projek-projek di bawah NCER yang berlaku sekarang ini bertindih dengan agensi kerajaan seperti mana yang berlaku di Langkawi, Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis," katanya mencelah perbahasan Mohamad.

Menurut Ismail, NCER perlu balik kepada 'blueprint' asal di mana Sime Darby menjadi peneraju utama dalam memainkan peranan untuk membangunkan wilayah seperti mana yang dirancang oleh kerajaan.

Sementara itu, Datuk Shamsul Anuar Nasarah (BN-Lenggong) pula berkata, kebanyakan perancangan NCER tidak dibincangkan di peringkat daerah sehingga menyebabkan perancangan yang dibuatnya lain dan akhirnya bertembung sesama sendiri.

"Oleh itu saya berharap setiap rancangan yang dibuat perlu ada perbincangan yang sewajarnya," katanya. Persidangan dewan bersambung esok. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan