Kementerian Sumber Manusia Sedia Bantu Felda Lahir Pengurus Rumah Tangga

Diterbitkan: Isnin, 25 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUANTAN: Kementerian Sumber Manusia bersedia untuk membantu Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) dalam melahirkan Pengurus Rumah Tangga berkemahiran di kalangan anak peneroka Felda.

Timbalan Menterinya, Datuk Maznah Mazlan berkata cadangan Felda untuk mewujudkan jawatan tersebut adalah positif dan dapat mengelak daripada kebergantungan kepada pembantu rumah warga asing.

"Kita mengalu-alukan usaha Felda ini dan saya yakin Felda mempunyai kekuatan organisasi yang cukup mantap dan kepakaran untuk mengendalikannya dan pihak kita sedia membantu mereka dari aspek persijilan dan petauliahan kemahiran kepada mereka yang mengikuti program Pengurus Rumah Tangga anjuran Felda," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program penambahbaikan operasi dan peningkatan modal insan dalam industri minyak dan gas di sini pada Isnin.

Menurut Maznah pihak kementerian itu juga akan turut menguruskan pendaftaran dan penempatan mereka yang terlibat menjalani latihan kemahiran selama setahun mulai Januari depan.

Pengerusi Felda Tan Sri Dr Mohd Yusof Noor baru-baru ini berkata Felda bersedia untuk menyediakan golongan pembantu rumah berkemahiran yang diistilah sebagai Pengurus Rumah Tangga dari kalangan lelaki dan wanita pada sebarang peringkat umur.

Katanya inisiatif itu diambil sebagai usaha mengurangkan kebergantungan kepada pembantu rumah asing di mana kumpulan pertama yang terdiri daripada seramai 100 orang pelajar yang tidak dapat melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi, akan diberi kursus.

Mereka akan menjalani latihan kemahiran selama setahun itu akan dikendalikan oleh Yayasan Felda mengikut silibus berasaskan kemahiran seperti penjagaan kesihatan, memasak dan penjagaan kanak-kanak.

Mohd Yusof berkata anggaran minimum untuk perkhidmatan mereka ialah adalah antara RM700 hingga RM1,000 sebulan, bergantung kepada kemahiran Pengurus Rumah Tangga tersebut. - BERNAMA

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan